När traktorsläpet med morötter rullar in på Sergels Torg i centrala Stockholm är Gotlandsupprorets representanter fortfarande hoppfulla.
Att Catharina Elmsäter-Svärd, förutom mötet med Gotlandsupproret, har planerat in en pressträff har fått många att tro att infrastrukturministern har glada gotlandsnyheter att meddela.
Ted Ljungqvist, representant för Gotlandsupproret, bär även med sig positiva minnen från sitt förra färjepris-engagemang. Även 1991, då han kampanjade med SOS Rädda Gotland, var färjepriserna skyhöga.
Går att påverka
Efter upprorsmakarnas möte med Mats Odell fick de ner priserna 32 procent.
- Det går att påverka fruktansvärt mycket tillsammans. Nu har jag samma förhoppningar som 1991, säger Ted Ljungqvist.
När gryningen sakta tonats bort har uppåt 20 personer klädda i upprorets gula färg samlats kring traktorn på Sergels Torg, och målet är klart. Att byta ut de över 108 000 namnunderskrifterna mot ett ansvarstagande för Gotlandstrafiken.
- I dag bidrar staten med 400 miljoner men de tar inte ansvar för hela resultatet. De missar helheten, säger Rune Karlbom.
Strax efter nio slår Gunnar Bendelin igen kofferten med namnunderskrifterna inlindade i den gotländska fanan och börjar promenaden mot regeringskansliet.
En timme
Mötet med ministern håller på en timme. När de fyra representanterna kommer ned igen är det med blandade känslor. Catharina Elmsäter-Svärd gav inga besked. Trots det verkar Gunnar Bendelin nöjd.
- Jag hade inte räknat med något i dag. Vi hade ett bra samtal, så det känns förhoppningsfullt. Framförallt att hon gillade förslaget om längdmetertaxan, säger Gunnar Bendelin.
Susanne Welin-Bergers känslor är blandade. Dels är hon besviken. Inte bara på att det inte gavs besked i en fråga som hon beskriver som akut. Men också att ministern, enligt henne, bollade över ansvaret om personpriserna på Gotlandsupproret.
Förbannad
- Catharina Elmsäter-Svärd frågade vad vi gör för att påverka rederiet? Då blev jag förbannad. Vi har ju vanliga jobb och företag att sköta. I den aspekten tycker jag hon var ute och cykla, säger Susanne Welin-Berger.
Gunnar Bendelin instämmer:
- Att förvänta sig det av oss är att förvänta sig krut från fel håll, säger han.
Tog förslag
Det som ändå gladde Susanne Welin-Berger, som är aktiv i LRF Gotland, var att infrastrukturministern tog förslaget om längdmetertaxan, där färjepriserna bestäms av längden på fraktfordonet, på allvar.
Enligt representanterna var hon tacksam för ett konkret förslag som uppfattas som lätt att utföra. Men för en rörelse där företag blöder är Susanne Welin-Berger ändå oroad att det kommer ta för lång tid att ändra reglerna.
Speciellt efter Catharina Elmsäter-Svärds uttalande.
- Hon sa att staten är en långsam apparat, säger Susanne Welin-Berger.
Stor iver
För Gotlandsupproret väntar ett fortsatt stort arbete. Susanne Welin-Berger eller Gunnar Bendelin ger sig inte.
- Vi fortsätter bara med ännu större iver, säger Gunnar Bendelin.