Fick ny matsal i egen regi

Berit Gräser märkte att alla på Grönsiskan var ledsna när politikerna lade ner matsalen. Hon fick idén att de boende skulle ta saken i egna händer - hyra en av lägenheterna, beställa mat och så fick seniorboendet en ny matsal. I går var det premiärlunch.

Slutröstat! Ingrid Dahlbäck lämnade in ett medborgarförslag med önskemål om att seniorboendet Grönsiskan skulle få behålla sin matsal, men det blev avslag i socialnämnden.

Slutröstat! Ingrid Dahlbäck lämnade in ett medborgarförslag med önskemål om att seniorboendet Grönsiskan skulle få behålla sin matsal, men det blev avslag i socialnämnden.

Foto: Ulf Glimfalk

Visby2010-11-02 04:00
Vid Grönsiskan bor ett 20-tal seniorer som har haft en trygghet i att kunna äta i en gemensam matsal. Dit kom även folk utifrån för att äta. Det fanns även terapi i huset.
Så kom beskedet att kommunen skulle spara pengar genom att lägga ned terapin och matsalen.
I söndags åts det för sista gången i Grönsiskans kommunala matsal men redan innan började det hända saker i huset. En av de boende, Berit Gräser, tyckte att man borde göra något åt problemet.
- Det kändes så hemskt att alla skulle sitta hos sig och äta i ensamhet, säger hon.
Matutkörningen från Visby lasarett skulle även upphöra samtidigt med att man lade ned matsalen.
- Ännu orkar jag tänka, så vi samlade ihop en slant var och en, hyrde en av lägenheterna för att ha som matsal och tog reda på var man kunde beställa mat, säger Berit Gräser.
14 av de 20 boende ville vara med och även de som brukar komma utifrån för att äta där.
Hon berättar att även Svenska kyrkan hjälper till. Prästen Doris Granath har engagerat sig i problemet och tycker att det är en viktig sak för de gamla. Hon håller gudstjänst varannan vecka på Grönsiskan. Även domprosten Hermansson håller gudstjänster där. I fortsättningen blir det i den nya matsalen.

Terapi själva
Även förlusten av terapin ska man på egen hand råda bot på genom att försöka ordna lite samkväm här.
- Vi kan väl spela lite fia och kortspel, säger Berit och skrattar.
Än finns inga tavlor på väggarna men de har fått en mikrovågsugn och en kaffebryggare i gåva. Möbler, gardiner och porslin har de fått låna av hemtjänsten.
Maten beställs från Bingan och de boende får den utkörd gratis av Khalil Latif, som alla kallar för "Kalle". När klockan började närma sig lunchtid i måndags kom "Kalle" upp för trapporna på Grönsiskan med en mängd kassar innehållande matportioner och Berit fick samtidigt en stor kram. De har gjort upp om svensk husmanskost, normalkost, och sallad.
Det var bara för Berit att ordna fram tallrikar, glas och bestick. Utanför lägenhetsdörren samlades redan de andra hungriga seniorerna. En efter en tågade de in i sin nya matsal där ljuvliga dofter spreds så att det vattnades i munnen.
Ingrid Dahlbäck, som skrev ett medborgarförslag för att försöka påverka politikerna så att matsalen skulle bli kvar, fanns på plats den här premiärdagen.
Karin Gardell från Studieförbundet Bilda sa att det är så viktigt att de boende får träffas så här och att ensamheten gör att de tappar livslusten:
- Det här håller de gamla vid liv. De är inga pigga människor som kan ge sig ut på stan och leta mat. De gamla hyr lokalen själva och det är ett ekonomiskt risktagande för dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om