I går undertecknades protokollet från förhandlingarna om uppsägningarna från Högskolan på Gotland. Sedan tidigare är det klart att 2 lärartjänster och 14 tjänster från stödverksamheten kommer att försvinna.
Nu handlade det om turordningskretsarna och dessa förhandlingar slutade i oenighet.
- Vi har olika syn på kretsarnas konstruktion i antal och storlek. Arbetsgivaren vill ha tolv kretsar, vi vill ha färre, säger Bengt Jönsson, ordförande för Saco-S-föreningen vid Högskolan på Gotland.
Väntar med information
Nu kommer de berörda fackföreningarna Saco-S och OFR:S att lämna över förhandlingsresultatet till sina moderförbund. De har fem dagar på sig att ta ställning till om de ska kalla till central förhandling om kretsarna. Personalen på Högskolan får vänta på information om förhandlingsresultatet tills det är klart om det blir fortsatta förhandlingar.
- Vi vill inte gå ut med information som kan komma att förändras, säger förvaltningschefen Therese Iveby Gardell.
Lyxmiddag
Nedskärningarna genomförs på grund av att Högskolan har fått minskade anslag och måste spara pengar. Men i förrgår kväll märktes ingen brist i Högskolans plånbok. Då firades den kommande sammanslagningen med Uppsala universitet med en stor middag på den exklusiva restaurangen 50 kvadrat i Visby.
Dit kom representanter från Uppsala universitet och Högskolan på Gotland, men också från myndigheter och näringsliv på Gotland. Bland gästerna fanns landshövdingen, biskopen, flera regionråd, regiondirektören och representanter från exempelvis Svenska spel och Gotlandsbolaget.
Mer än 20 personer bänkade sig på restaurangen och åt en trerättersmeny, där huvudrätten var Östersjötorsk.
Är det inte märkligt att Högskolan bjuder på en lyxmiddag när en stor andel av personalen sägs upp av ekonomiska skäl?
- Det är en fråga som jag inte vill kommentera nu när vi är inne i en förhandlingsprocess, säger Saco-S-ordföranden Bengt Jönsson.
Värt att fira
Det var högskolerektorn Jörgen Tholin som beslutade att undertecknandet av avtalet med Uppsala universitet skulle firas med en så fin middag. Han står för sitt beslut:
- Uppsala universitet har funnits sedan 1477 och har aldrig tidigare gått samman med någon. Det här var ett av de största tillfällena i Högskolan på Gotlands historia och det var värt att fira, säger Jörgen Tholin och fortsätter:
- Förhandlingarna om uppsägningarna och sammangåendet med Uppsala är två oberoende processer. Det var inte planerat att det skulle ske samtidigt.
Hur mycket kostade middagen?
- Vi har inte fått notan ännu, så det vet jag inte.
När notan kommer ska den, enligt Jörgen Tholin, bekostas med de pengar som Högskolan och Uppsala universitet får för att de ska gå samman.