Fiskpinnar ett minne blott

Förra året spelades tv-programmet Matakuten in på Södervärnsskolan. Efter det togs en ny måltidspolicy för kommunens skolkök. Vid ett återbesök på Södervärnsskolan kan GA konstatera att mycket har förändrats på ett år.

Tillagning från grunden. Inger Boberg bryner lök.

Tillagning från grunden. Inger Boberg bryner lök.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-09-15 04:00
Mer mat lagas från grunden, med bra råvaror. Men bespisningspersonalen har också fått mer att göra. Resultatet av kommunens nya måltidspolicy för skolkök, som togs i februari, kan nu märkas på de gotländska skolorna.
Sedan Matakuten besökte Södervärnsskolan förra året har en del förändrats i skolköket. De har fått in stora tillagningskar med automatisk rörning i stället för att behöva röra om själv i stora grytor. Och betydligt mer mat lagas från grunden, bland annat bakar man eget bröd till fredagarnas soppluncher.
Det var några av de krav som tv-kocken Carola Magnusson ställde på kommunen efter att ha stått i skolköket i två veckor under inspelningen, och som nu har slagit igenom på skolan.

Inga fiskpinnar
- Vi har tagit bort den färdiga buljongen som vi använde oss av tidigare, nu lagar vi den själv utan tillsatser. Och så har vi tagit bort fiskpinnarna och ersatt dem med hela fiskfiléer som vi ugnssteker, säger Birgitta Melander, skolkökschef på Södervärnsskolan.
Förutom tv-kockens krav hänger förändringarna förstås samman med den nya måltidspolicyn för kommunens skolkök. I den står bland annat att råvarorna i största möjliga utsträckning ska vara lokalt producerade, ekologiska produkter ska utökas successivt och tillagningen av lunchen ska ske så nära serveringstillfället som möjligt i ändamålsenliga kök.

"Vi skulle behöva bli fler"
Med de nya tillagningskaren har det blivit färre tunga lyft. Däremot har det inte blivit mer personal i skolköket, utan samma tre anställda ska hinna med mer tillagning. Södervärnsskolan levererar också skolmat till tretton andra skolor och dagis i Visbytrakten.
- Till i dag har vi lagat 270 liter köttfärs. Det är förstås mycket mat att laga för tre personer, vi skulle behöva vara fler. Jag skulle önska att de på Serviceförvaltningen kom ner hit och såg hur vi jobbar här, säger Birgitta Melander.

Kokar ny
Hon smakar av köttfärsen, och tillsätter mer vitlök och soja. Det är tio minuter kvar tills de första eleverna kommer och det har blivit dags att koka fullkornsspaghettin.
- Sedan kokar vi ny spaghetti efter hand. Det är viktigt att den inte för stå för länge, då tappar den mycket av näringen, säger hon.
Vi får ett smakprov på både den vanliga lunchen och det vegetariska alternativet, och fotograf och reporter enas om att det smakar utmärkt. Eleverna vi pratar med tycker att skolmaten är ganska okej numera, vilket torde vara ett gott betyg från högstadieelever.
- Men det var bättre förra året när Matakuten var här. Sedan gick det mer tillbaka till det gamla, säger Simon Hernandez som går i nian.
Hans klasskompis Kevin Larsson-Fogelqvist ser ingen större förändring mot tidigare.
- Det är som vanligt ungefär. Men jag gillar att man får färskt bröd till soppan, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!