Fjärran från lastbilsflaket
Det här årets upplaga av Almedalsveckan är den största hittills. Men håller Almedalsveckan på att utvecklas till ett stort kommersiellt jippo? - Risken finns att de små partierna snart inte har råd att vara med, säger Mona Sahlin (S).
Foto: BOBBO LAUHAGE
Det var Socialdemokraterna på Gotland som tog initiativet och bad Olof Palme att hålla ett tal på ett lastbilsflak vid Kruttornet 1969. Olof Palme med familj hade sedan några år sommarhus på Fårö. Sedan dess har Almedalsveckan vuxit år för år, och både politikernas och mediernas intresse har stadigt ökat.
- Innan Almedalsveckan kom igång var det en mycket kortare valrörelse, valupptakten började i augusti. Mer och mer har det blivit så att agendan sätts i början av juli i Almedalen, säger Sören Holmberg.
Kan man säga att valet avgörs i Almedalen?
- Nej, definitivt inte. Rörligheten är stor i valmanskåren numera och det avgörs de sista veckorna. Så det blir spännande hela vägen.
Har Almedalsveckans betydelse ökat med åren?
- Ja, medierna uppmärksammar det allt mer och det blir lättare att få genomslag för det man säger och gör. Samtidigt är det mer och mer så att företag och lobbygrupper kommer in och köper till sig uppmärksamhet, och det blir en utmaning för partierna och folkrörelserna, säger Sören Holmberg.
Partiledarna, som tilldelas varsin dag under veckan, är alla positiva till Almedalsveckan som scen för politisk diskussion, med vissa reservationer för den ökade kommersialisering som företag och lobbygrupper bidrar till.
"Unik möjlighet"
- Det som är bra med Almedalsveckan är att alla partier finns där och att vi väldigt broderligt och systerligt delar upp veckan mellan oss, säger Mona Sahlin (S). Både allmänhet och journalister får en unik möjlighet att jämföra och ställa frågor.
- Det man behöver se upp med är att när lobbygrupper och stora företag tar över veckan mer och mer, och pressar upp priserna för att hyra platser, så finns risken att framför allt de små partierna snart inte har råd. Och vad är Almedalsveckan om inte partierna och folkrörelserna finns med?
"Viktig plattform"
Fredrik Reinfeldt (M), som inleder veckan på söndagen, är mer odelat positiv.
- Jag tycker att det har etablerats som en väldigt viktig plattform för politiska samtal och utspel.
- Ofta kommer det upp något som påverkar debatten, särskilt nu i valtider. Almedalsveckan har förlängt den politiska terminen så att säga, innan den startade var det ganska dött i juli, men nu arbetar politiker, journalister och lobbyister för fullt med valrörelsen mitt i sommaren, säger Fredrik Reinfeldt.
Även Lars Ohly (V) tycker att Almedalsveckan bidrar till att utveckla svensk politik.
"Stort genomslag"
- Ibland är det definitivt så, jag har varit på seminarier som har påverkat debatten i någon riktning och lett till förändringar. Den här sjukt stora uppmärksamheten runt omkring gör att allt man säger och gör får väldigt stort genomslag, säger Lars Ohly.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!