Man kan säga att 58-årige Torsten Flemming är sprungen ur skolan. För fyrtio år sedan började han som elevassistent på Solbergas särskola. För att kunna få en fast anställning utbildade han sig till lågstadielärare.
– Jag upptäckte tidigt att jag tyckte att det var väldigt roligt att ta ansvar och stå i klassrummet och undervisa, säger han.
Genom åren har Torsten Flemming bland annat arbetat på Solklintsskolan, Gothem skola, S:t Hansskolan och Norrbackaskolan.
– Mitt främsta intresse då och nu är att hjälpa de som har det knepigast att nå sina mål, säger han.
Torsten Flemming har även arbetat två år som rektor på en nordisk skola i Dar es-Salaam i Tanzania.
– Det var fantastiskt!
Intresset för ledarskap har vuxit sig allt starkare genom åren och när Torsten Flemming erbjöds tjänsten som grundskolechef år 2016 tog han chansen.
– Så har mycket varit i mitt liv, saker har dykt upp och sedan har det varit människor som uppmuntrat mig. Jag är en nyfiken person och tänker att det är roligare att säga ja än att säga nej, säger han.
Samma inställning hade han när tjänsten som ny utbildningsdirektör lades ut – även om det var en del vånda inblandad.
– Från början tänkte jag "inte jag, det vågar jag inte". Men sedan tittade jag på kravspecen och såg att det var väldigt tydligt att de den här gången ville ha någon med skolbakgrund. Så när jag hade läst den några gånger fram och tillbaka och gjort mina listor med för- och nackdelar tog nyfikenheten över. Jag tänkte att jag inte skulle vara så mesig, så jag räckte upp handen.
Och hur det gick vet vi ju nu...
– Jag blev jätteglad och jättestolt när jag fick tjänsten. Det är ett kvitto på att de känner ett förtroende att jag fixar det här, säger Torsten Flemming.
Han poängterar att det är med en stor dos ödmjukhet han nu tar sig an den nya utmaningen som utbildningsdirektör.
– Det här är ett brett uppdrag där man inte kan vara bäst på alla frågor. Mitt jobb är att leda laget av människor som är bra på sina respektive områden. Att få ihop laget är en viktig uppgift för mig. Och att det ska bli så bra som möjligt för dem vi är till för, vilket är eleverna, säger han.
Regionens ekonomi och likvärdigheten mellan skolorna är två stora utmaningar, menar Torsten Flemming. Men den största av dem alla är:
– Kompetensförsörjningen. Vi är ute på en turné nu för att göra en översyn och informera alla medarbetare om att vi står inför förändringar. En stor del av vår lärarkår kommer att gå i pension inom kort och det är svårt att rekrytera nya lärare. Som det ser ut nu kommer vi inte att kunna bemanna alla skolor. Hur kan vi göra då? Går det att tänka nytt, går det att tänka om?
Enligt Dagens Samhälle har Gotland 37 skolor men "behöver" bara 24.
– Att lägga ner skolor är inget uppdrag vi har. Det är viktigt att poängtera.
Torsten Flemming kommer att vara chef för grundskolan fram tills att de hittat en efterträdare, men han tillträder sin nya tjänst som senast den första juni. Under våren kommer han att gå vid sidan av den tillförordnade utbildningsdirektören Karl-Erik Söderberg.
– Det är en jätteförmån för mig. Han är rutinerad eftersom han har varit barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.
Hur kommer man att märka av att du tagit över som utbildningsdirektör?
– Jag kommer att vara den jag alltid varit, och så hoppas jag att det duger.