Fler blir lurade av bedragare

Det har blivit allt vanligare med ekonomiska bedrägerier. På Gotland är bedrägeri ett av de brott som ökar mest. Falska fakturor utgör en stor del av anmälningarna.- De här bedragarna är väldigt förslagna, säger polisen Jan Högberg.

Informationskampanj. I går hade polisen en informationsdag om bedrägerier och hur man skyddar sig mot dem. De senaste åren har antalet bedrägerier riktade mot gotlänningar ökat. Polisen säger också att det är hemskt lätt att bli lurad.Foto: Rolf Jönsson

Informationskampanj. I går hade polisen en informationsdag om bedrägerier och hur man skyddar sig mot dem. De senaste åren har antalet bedrägerier riktade mot gotlänningar ökat. Polisen säger också att det är hemskt lätt att bli lurad.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-09-30 04:00

Det senaste året har antalet anmälningar för ekonomiska bedrägerier ökat, såväl på Gotland som i riket som helhet. Därför har Gotlandspolisen nu i samarbete med Stockholmspolisen och med försäkringsbolag en informationskampanj om hur man ska skydda sig mot bedragare.


Vaksam
- Man måste vara vaksam och kontrollera noggrant så att man inte blir lurad, säger Jan Högberg vid Gotlandspolisen, som i går stod på Gallerian i Visby för att prata med folk om det här fenomenet.

Vilka är de vanligaste bedrägeriformerna?

- Annonser på Internet och falska fakturor. Skimning av kontokort har också blivit allt vanligare och vi har haft några fall på Gotland.


Skimning
Skimning går till så att man apterar en särskild utrustning i en uttagsautomat eller betalautomat. När man gör ett uttag så kopieras kortets magnetremsa och pin-koden filmas.

Det gäller att se efter om det står rätt till med den automat man stoppar in sitt kontokort i.

Under en kort period förra året blev 36 gotlänningar utsatta för skimning av sina kort och mellan 500 och 20 000 kronor försvann från deras konton.


Bluffuthyrning på nätet
Det senaste året har polisen fått in flera uppmärksammade fall av bluffannonser på Internet om uthyrning av bostäder, bland annat på Gotland. En man lurade på detta sätt till sig omkring 1,7 miljoner kronor. Han åkte fast och ställs inför rätta i höst.

Men det polisen har flest anmälningar om just nu är falska fakturor, berättar Jan Högberg.


Stor omsättning
- Det här är något som omsätter mycket pengar. Skickar du 50 bluffakturor och en tredjedel betalar för att de inte orkar bråka om det, då har du tjänat en hel del.

Är det så vanligt att man betalar en faktura för något man inte beställt?

- Ja, överlag är det hemskt lätt att bli lurad av en duktig säljare som de här bedragarna ofta är. De flesta vill ju lita på det folk säger, sådana är vi ju. Men man ska vara väldigt försiktig och vaksam, säger Jan Högberg.

Var vaksam vid bankomaten och skydda din kod.

Lämna aldrig ut bankkonto- eller kreditkortsnummer till okända personer.

När du handlar på nätet, välj säkra betalningsvägar.

Betala aldrig i förskott.

Var vaksam om mottagaren stressar dig att slutföra affären.

Begär originalkvitto och skriv ett köpekontrakt.

Tänk på att din försäkring normalt inte gäller för bedrägerier mot dig som privatperson.

(Källa: Polisen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!