Wisbygymnasiet hade i vårens antagning fler sökande än det fanns plats för. Efter andra ansökningsomgången i våras saknades 28 platser. Att behöriga elever inte skulle få plats i skolan vållade politisk strid under sommaren, då allianspartierna kritiserade den rödgröna majoriteten för att planera dåligt. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Saga Carlgren (V) svarade med att lova alla behöriga plats till hösten.
Hur har det gått?
15 sökande väntar ännu på antagningsbesked.
– Alla kommer att få plats. Vi har utökat en del program med enstaka platser. Vid skolstarten blir det dessutom en viss rotation, men hur det slutligen kommer att gå blir inte klart förrän reservantagningen är avslutad den 15 september, säger gymnasiechefen Lena Nordström och berättar att skolan kommer att ta personlig kontakt med de som eventuellt inte fått en plats efter reservantagningen.
Lena Nordström påpekar att samtidigt som Wisbygymnasiet haft för få platser i förhållande till antalet sökande, hade Gutegymnasiet 84 lediga platser efter antagningen i juni.
Under omvalsperioden tillkom 36 sökande. Flera som saknade gymnasiebehörighet när ansökan gjordes i våras har lyckats klara sin behörighet.
– Det är vi oerhört glada för, säger Lena Nordström.
Med lovskola har elever utan behörighet möjlighet att förbättra sina betyg. Men på flera håll har intresset för studier sommartid varit lågt. Vid Romaskolan planerade ledningen en lovskola i anslutning till vårterminen. En speciallärare var anlitad för att leda undervisningen.
Efter en ändring av skollagen var alla skolor den här sommaren skyldiga att erbjuda lovskola för de elever i årskurs 8 och 9 som riskerar att inte nå behörighet till ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet.
– Vi hade elever som skolan var skyldig att erbjuda lovskola, men de kom inte, berättar rektor Viktoria Norberg.
Intresset för Romaskolans lovskola var så lågt att undervisningen aldrig kom igång.
– Det är jättetråkigt att det blev så. Vi måste bli bättre på att tala om på föräldramöten och vid andra tillfällen hur viktig lovskolan är för de här eleverna, säger Viktoria Norberg.
Skyldigheten att erbjuda lovskola kvarstår. Vid Romaskolan har kollegiet ännu inte tagit ställning till om undervisning ska erbjudas under höstlovet eller jullovet.
Inte heller i Fårösund blev undervisningen av. 3-4 elever fick erbjudande om sommarskola, men ingen nappade.
– Det är mycket bättre att satsa på lovskola under påsklov och sportlov. Det är lättare att organisera, det bli bättre kvalitet och eleverna är mer motiverade att läsa då än under sommaren, säger rektor Jan Källström.