Flera klagomål mot fartyget vid hamnen

Fartyget som levererar naturgas till Destination Gotlands färjor får inte ligga i hamn när kompressorerna till deras kylaggregat är i gång. Det bullrar för mycket, enligt hamnavdelningen.

Avenir LNG får inte ha igång kompressorn till kylsystemet när de ligger vid kaj i Visby hamn.

Avenir LNG får inte ha igång kompressorn till kylsystemet när de ligger vid kaj i Visby hamn.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-08-29 12:31

Det var när ett lågfrekvent buller spreds över Visby innerstad till sena kvällen under förra veckan, som regionens miljöavdelning fick in flera klagomål.

Anna Fagerberg, som är miljöskyddsinspektör i regionen, har tagit emot samtal där folk ifrågasatt störningen.

 ”Låter fruktansvärt i kväll” och ”Var kommer oljudet ifrån och varför håller det på så länge”, var några av kommentarerna.

Bullret kommer från det fartyg som Destination Gotland tankar naturgas från. För att få den i flytande form, så kallad LNG, måste den kylas ner till nära 170 grader. Kylprocessen kräver en kompressor som orsakar det störande ljudet. Alternativet att hålla kylan med hjälp av el går inte eftersom det inte finns någon sådan anslutning.

Anna Fagerberg berättar att det är hamnens miljötillstånd som gäller när bullret kommer från ett fartyg i hamnområdet. Ligger fartyget utanför Visby hamn, är det svårare att ställa krav.

– Är det en varaktig störning kan vi ta kontakt med bolaget och utreda orsaken till bullret. Rent generellt är det den som äger båten som ska åtgärda problemet, säger hon.

Redan i juni kom en del klagomål när Avenirs fartyg ankrat utanför hamnen, lite norr om Visby. 

– Då bad vi att de flyttade till Sjöfartsverkets södra ankringsplats vid reningsverket, säger hon.

Även det ställde till en del problem eftersom fartyget var i vägen i samband med att lotsarna skulle ta emot de stora kryssningsfartygen. 

På måndagen låg det blåmålade fartyget med LNG tryckt i vita bokstäver vid kajen samtidigt som ett annat av Avenirs fartyg ligger ute på redden norr om Visby.

– Hamnavdelningen har tagit tag i problemet, säger Anna Fagerberg.

Hamnskyddschefen och driftansvarig i Visby hamn är Lars Wahlberg.

– Avenirs fartyg har tillstånd att ligga vid kaj i väntan på bunkring av LNG till Destination Gotlands färjor. De får också gå dit för att lämna avfall, förklarar han.

Det är inget hamnavdelningen kan stoppa.

– Men det är inte tillåtet att använda kompressorerna i Visby hamn. Där har vi sagt att de kan ligga på södra ankringsplatsen så mycket som det är möjligt, säger Lars Wahlberg.

Han tycker att fartyget både måste få bunkra och få låta, men inte för mycket.

– Poängen med ship-to-ship, är att fartygen inte ska ligga still, utan bunkra ute till havs, som flytande bensinstation, säger han.

Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, är medveten om att det finns ett problem när det gäller Avenirs buller.

– Vi får in åsikter om mycket, även det här. Och vi trycker på leverantören så att de stör så lite som möjligt, säger han.

Rederiets två nya färjor kan tankas med både diesel och LNG. Under senaste året har priset på naturgas inte varit så fördelaktigt så rederiet gick tillbaka till fartygsdiesel under en period men nu används LNG igen.

Förra sommaren var det samma problem med Avenirs LNG-fartyg som låg ute på redden, norr om Visby och bullrade tidvis.

Avenirs ägare som levererar den flytande naturgasen sa då att­ deras verksamhet är i linje med alla föreskrifter gällande buller.

– Vi gör vårt bästa för att­ hålla ljudet på en lägsta nivå och har instruerat besättningen om att ägna särskild uppmärksamhet åt detta. Ändå är vi medvetna om att­ fartyget ibland måste utföra operationer och uppgifter och dessa ljud kan höras på land, särskilt när vinden kommer från väst, sa Jan Schubert på Avenir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!