För att Almedalsveckan även i fortsättningen ska kunna vara en trygg och öppen mötesplats med demokratiska samtal, har Region Gotland inlett ett samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I år kommer även ett antal europeiska säkerhetsexperter från EU Protective Security Advisors (EU PSA), att vara på plats under veckan för att analysera säkerhetsarbetet.
Rådgivarna ingår i en EU-pool med över 100 säkerhetsexperter som har i uppdrag att stödja EU-länderna med råd och analyser om sårbarheten på offentliga platser.
– Samarbetet med EU Protective Security Advisors gör att vi får en bred analys av de säkerhetsåtgärder som nu genomförs. Syftet är att stärka framtida Almedalsveckor med hjälp av deras ovärderliga kunskaper som referens. Jag är väldigt glad och tacksam för det stöd vi får från EU i detta, säger Rikard von Zweigbergk, enhetschef för beredskap och säkerhetsskydd i Region Gotland.
Rikard von Zweigbergk, är tillsammans med MSB:s Petter Säterhed som även är en av de svenska medlemmarna i EU PSA, ansvarig för gruppens besök på Gotland.
– MSB arbetar för att hjälpa aktörer i samhället att öka motståndskraft mot oönskade händelser. Almedalsveckan fyller en viktig demokratisk funktion, och vi har en uppgift att vara ett stöd i syfte att stärka förmågan och beredskapen mot antagonistiska hot, säger Petter Säterhed, som också är ansvarig för innehållet i de utbildningar som genomförs med säkerhetsansvariga för arrangörernas medverkan under Almedalsveckan.
Några av åtgärderna som vidtas inför årets Almedalsvecka är att det kommer att finnas värdar i Almedalen som ska vara Almedalsveckans ambassadörer och guida besökare. Värdarna ska också agera som extra ögon och öron och rapportera in om de upptäcker något som skiljer sig från vad som brukar ske i Almedalsområdet.
– Vi bygger upp en stab som inte har funnits tidigare, säger Rikard von Zweigbergk.
Inför årets arrangemang kommer även alla arrangörer att erbjudas en tre timmar lång säkerhetsutbildning som hålls digitalt av MSB.
Trots ökade säkerhetsåtgärder går det, enligt Rikard von Zweigbergk, inte att säga om det skulle räcka för att förhindra liknade händelser som mordet på Ing-Marie Wieselgren förra året.
– Det är jättesvårt att säga, det är alltid svårt att skydda sig mot enskilda gärningsmän, säger han.