Flera nya tjänster när regionen tar över 1177

Från och med 25 maj tar Region Gotland över vårdrådgivningen via 1177. Det innebär flera nya tjänster, och en förhoppning om att komplettera telefonrådgivningen med videosamtal.

Yvonne Anbåtels Lyngstad är sjuksköterska och arbetade tidigare med 1177 på Previa, en tjänst hon haft sedan år 2011.

Yvonne Anbåtels Lyngstad är sjuksköterska och arbetade tidigare med 1177 på Previa, en tjänst hon haft sedan år 2011.

Foto: Per Leino

Visby2021-05-24 17:02

De senaste nio åren har företaget Previa haft hand om 1177 Vårdguiden på telefon. Nu tar Region Gotland tillbaka uppdraget i egen regi.

– Från klockan 10.00 på tisdagen går vi skarpt, säger Fredrik Hasselberg, digitaliseringschef på Region Gotland.

Totalt är det sju nya tillsvidaretjänster och lika många visstidstjänster. De anställda jobbar i nästintill nya lokaler på Korpenområdet i Visby. Medarbetarna kommer att bemanna telefonen mellan klockan 07.00 och 22.00. Nattetid tar region Västmanland och Sörmland över.

– Det är väldigt få på Gotland som ringer på natten, och svårt att bemanna. Flest samtal brukar komma runt lunchtid och på eftermiddagen, säger Pernilla Olsson, tillförordnad verksamhetschef för 1177 Vårdguiden på telefon.

Gemensamt för de som kommer att arbeta på 1177 är att de alla är sjuksköterskor i grunden, men de har lite olika inriktning och bakgrund, vilket ses som positivt.

– Jag har arbetat för 1177 länge, på Previa fram till år 2018. Det är en rolig vårdform och du vet aldrig vad som ska hända under dagen när du kommer till jobbet, säger Milo Lindhe, teamsamordnare, som är distriktssköterska i grunden.

I samband med utbrottet av coronaviruset förra våren ökade samtalen till 1177 kraftigt. Efter ett tag beslutade man att starta en gemensam nationell telefonkö för de som hade coronarelaterade frågor.

– Den kön hjälps vi åt med gemensamt mellan regionerna. I övrigt så har vi på sommaren generellt ett högre tryck på Gotland, så då måste vi öka bemanningen, säger Pernilla Olsson.

Rådgivningen görs i dag över telefon, men framöver hoppas man att det kan kompletteras med video.

– Möjligheten att skicka bild finns redan och det ska till några tekniska lösningar innan det blir möjligt med video, vilket skulle underlätta mycket, säger Fredrik Hasselberg.

När regionen skulle upphandla driften kom det inte in några anbud, så i slutet av förra året beslutade de att ta över verksamheten själva.

– Någonstans har vi ändå känt att vi över tid skulle vilja ta över driften. På kort tid har vi fått igång verksamheten och nu känns det bara bra i magen, säger Marie Loob, sjukvårdsdirektör på Region Gotland.

Vilka är fördelarna med att ha tjänsten i egen regi?

– Det finns stor potential i att utveckla det här framåt. 1177 är en så viktig del i vårdkedjan, säger Marie Loob.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!