Flera specialister lämnar lasarettet

Flera av specialisterna på Visby lasaretts ortopedklinik slutar i höst. Bidragande faktor är lasarettets nya organisation. Läkarföreningens ordförande är kritisk mot toppstyrningen på sjukhuset.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-06-09 04:00
Förhandlingarna mellan Gotlands läkarförening och arbetsgivaren Gotlands kommun ledde inte någon vart. Den föreslagna organisationen ska genomföras trots en massiv protest där 100 läkare skrev på namnlistor mot organisationen.
Oron i läkarkåren märks kanske tydligast på ortopedkliniken där överläkaren och verksamhetschefen Arne Lundberg är en av dem som kliver av efter sommaren.
- Jag har själv begärt tjänstledigt. Jag funderade på om jag orkar leda ett omställningsarbete som bland annat syftar till att avskaffa den funktion jag själv har, säger han. Följaktligen har jag inte sökt någon av de utlysta tjänsterna.
Kvar på kliniken blir två specialister. För övriga söker lasarettsledningen nu ersättare. Arne Lundberg poängterar att en av de fyra som slutar, redan tidigare gjort sitt val och då av personliga skäl som inte har med organisationsfrågan att göra.
Han kan i dag inte säga hur det blir med kompetensen på kliniken eftersom man inte vet vem eller vilka som ersätter de tjänstlediga.
- Målet måste vara att upprätthålla både akut och planerad verksamhet men risken är att vi måste prioritera det akuta om vi inte har tillräckligt med läkare.
I det läget återstår antingen växande köer eller kostsam fastlandsvård.

Kritiserar toppstyrning
Föreningens ordförande Regina Göbel säger:
- Det är anmärkningsvärt att ledningen de senaste två åren mer och mer satsat på toppstyrning. Det fungerade kanske på 1800-talet.
- Man klargör att det är ledningen som säger hur det ska bli, sedan ska vi inrätta oss efter det och allt ska bli bra. Man lyssnar inte på oss.
Om att ortopeden står utan fyra av sina experter i höst säger hon:
- Det är en internationell arbetsmarknad i dag och om läkare inte längre känner att deras kompetens används på rätt sätt, då säger dom: jag kan jobba på ett annat ställe. Och sådant är på gång.
Regina Göbel har full förståelse för att ledningen försöker stoppa flödet i den ekonomiskt blödande organisationen. Men hon ger inte mycket för sjukhusledningens jämförelser med andra sjukhus som infört matrisorganisation. Hon påpekar att man jämför exempelvis med Södertälje, som dels är ett mycket större sjukhus, dels är beläget så att man relativt enkelt kan flytta patienter till andra sjukhus om så behövs.
- Ö-läget skapar ett mycket större tryck. Vi måste värna om vår struktur som nu är på väg att slås sönder.
Hon påminner om resultaten av de medarbetarenkäter som gjorts och som år efter år beskriver en stor trötthet bland de anställda.
Regina Göbel berättar också att föreningen skickat en skrivelse till regiondirektör Bo Dahllöf och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius där man påtalar svårigheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om