Sushi-succén expanderar – öppnar en till foodtruck

Anas Alsaleh tvingades fly kriget i Syrien ensam som fjortonåring medan familjen blev kvar i hemlandet. Han kastades snabbt in i den gotländska restaurangbranschen och nu vill han bygga sitt eget foodtruck-imperium. "Ska försöka finnas över hela Sverige".

Att tvingas lämna sin familj och fly till ett annat land var tufft för Anas Alsaleh. Han bestämde sig dock tidigt för att inte låta det sänka honom.

Att tvingas lämna sin familj och fly till ett annat land var tufft för Anas Alsaleh. Han bestämde sig dock tidigt för att inte låta det sänka honom.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2023-11-24 20:00

I början av sommaren slog Wasabi Sushi & Poké upp luckorna till sin foodtruck utanför Stora Coop i Visby. Där har sushi och pokébowls serverats i snart ett halvår, och under fredagen öppnade ytterligare en vagn på baksidan av Visby galleria.

Bakom succén står 22-årige Anas Alsaleh som kom till Gotland som fjortonåring efter att han flytt kriget i Syrien, helt ensam. Familjen blev däremot kvar i hemlandet.

– Hela vår framtid i Syrien blev förstörd. Det kändes jättejobbigt och jag mådde jättedåligt. Men i stället för att ge upp valde jag att kämpa för att skapa en bättre framtid, säger Anas Alsaleh, när Helagotland träffar honom i hans nyöppnade foodtruck.

undefined
Att tvingas lämna sin familj och fly till ett annat land var tufft för Anas Alsaleh. Han bestämde sig dock tidigt för att inte låta det sänka honom.

Han kände tidigt att han ville hjälpa familjen och efter bara tre månader på Gotland hade han fått jobb på en restaurang. Där blev han kvar i åtta år, men det är inte med glädje han ser tillbaka på denna tid.

– Jag blev utnyttjad. Jag jobbade alldeles för mycket och fick inte den lön jag var lovad, säger Anas Alsaleh.

Han berättar att han fick bli restaurangchef och att han muntligt blev lovad ett delägarskap om han stannade kvar i ett år.

– Jag stannade men blev lurad och fick inte bli delägare. Eftersom det bara var ett muntligt avtal kunde jag inte göra något åt det, säger Anas Alsaleh.

undefined
Efter många år i restaurangbranschen kunde Anas Alsaleh i somras öppna sin egen foodtruck.

Efter de många åren på restaurangen lämnade Anas Alsaleh jobbet och han har även återförenats med sin familj som hjälper till med nya verksamheten.

– Hela familjen hjälper till i den här resan. Min idé från början var att börja med catering och tjäna in lite pengar så jag kunde öppna en restaurang. Men Almi Gotland hjälpte mig öppna en foodtruck och det har gått jättebra och folk gillar maten, säger Anas Alsaleh.

Han menar att synen på foodtrucks har blivit positivare de senaste åren.

– Förut tänkte många att det bara var dålig mat i foodtrucks. Nu är det tvärtom. De vagnar som finns på Gotland har verkligen god mat, säger Anas Alsaleh. 

undefined
Att öppna en andra foodtruck är bara början menar Anas Alsaleh. "Får jag drömma fritt vill jag att vi ska finnas i hela världen", säger han.

Han hade chansen att i år börja läsa till civilekonom på fastlandet, men valde att tacka nej då matvagnen gick så bra. Framgångsreceptet tror Anas Alsaleh har varit de färska råvarorna.

– Vi köper färskt varje morgon för att vi inte har någon förvaringsplats för stora mängder. Vi gör väldigt god mat och den är av god kvalitet, säger han.

undefined
Alla råvaror köps färskt tidigt på morgonen och några gamla råvaror används aldrig, menar Anas Alsaleh.

Planerna för Wasabi Sushi & Poké är stora. Två vagnar är på plats, men redan i sommar kan Gotland förvänta sig ännu fler.

– Vi har redan bestämt vilka platser vagnarna ska stå, men det får vi berätta lite senare. I framtiden hoppas vi kunna finnas i hela Sverige och inte bara på Gotland. Får jag drömma helt fritt vill jag att vi ska finnas i hela världen, säger Anas Alsaleh.

Han har även som målsättning att anställa personer med en erfarenhet likt den har var med om på sin tidigare arbetsplats.

– Jag vill att Wasabi ska finnas för de personer som blivit utnyttjade på sina arbetsplatser. Jag har känt samma känsla och vill kunna hjälpa dessa människor, säger Anas Alsaleh.

undefined
Efter att ha splittrats från familjen 2015 så är alla nu samlade på ön. "Hela familjen hjälper till i den här resan", säger Anas Alsaleh.

Förutom expansionsplanerna väntar en resa till Japan för att hämta inspiration till nya recept.

– Jag har varit där en gång tidigare och det var fantastiskt, det går inte att beskriva. Nu ska jag dit för att hämta recept att ta med mig tillbaka till Gotland, säger Anas Alsaleh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!