Strax innan klockan 10 lägger fartyget Norwegian Dawn till vid kryssningskajen i Visby. Först på kaj är inte någon av de 3 000 ombord, utan familjen Ledain från New York – som redan är på plats när fartyget lägger till.
– Vi missade vår flight från New York och fick ta ett annat flyg till Stockholm, taxi och färja till Gotland. Vi har bott två nätter på hotell i Visby och nu är vi här för att gå ombord på kryssningen fem dagar sent, säger Miriam Ledain.
Resan med Norwegian Cruise Line besöker tio hamnar, i Polen, Tyskland och Sverige, på lika många dagar. Nu återstår halva resan.
– Den kostar oss 15 000 dollar, men det är det värt. Vi ser inte till pengarna utan till upplevelsen för våra barn. Jag är glad att kunna ta dem med oss för att de ska få se andra kulturer, säger Miriam Ledain och berättar att det missade flyget från New York kostade dem 9 000 kronor extra:
– Vad jag har lärt mig? Missa inte din flight!
Passagerarna ombord lotsas av på kajen via landgångarna, och får tydliga instruktioner om vilken tidszon som gäller, och exakt hur dags fartyget avgår igen. Ändå blev en familj med två barn för en vecka sedan kvar just i Visby, och fick på egen hand lösa transporterna för att hinna ikapp sitt fartyg.
Oftast brukar fartygen angöra kryssningskajen på morgonen, för att ligga kvar hela dagen så att gästerna ska hinna med bussresor till Fårö eller andra platser över hela ön. Det här anlöpet ger alla, utom då familjen Ledain, bara fyra timmar i land.
De menar att de tack vare missen fick två extra nätter på hotell i Visby, väl värt pengarna.
– I love Visby! Det är en trevlig och väldigt ren stad. Alla här är så aktiva, smala och cyklar överallt. Det är så annorlunda mot i New York. Folk här verkar lugnare, och ser ut att njuta mer av livet, säger Frankie Ledain.
Medan en grupp vänner på 16 personer från Sevilla stannar upp på kajen, för att på spanska lära sig om domkyrkan, botaniska trädgården och Gotlands museums historiska samlingar, kliver Andy Pilney och hans syster Mary Scheidler iland.
– Vi är från Minnesota. Nu ska vi gå iland och köpa något för att stötta den lokala ekonomin, säger Mary medan hennes bror ljudligt förkunnar hur mycket han gillar Sverige, Stockholm och att betydligt fler än hemma i USA har bytt från fossila bränslen till elbilar.
Plötsligt hörs några svenska röster i sorlet. För Marie-Louise Jansson är det hennes tionde kryssning. Nu fyller hon 80 år och har tagit med sig barn, barnbarn, och barnbarnsbarn för att fira.
– Det känns jättebra att få ha hela familjen med sig. Det bästa med kryssning är att man är på samma ställe hela tiden. Man får mat och går upp några kilon, säger hon med ett stort leende innan de skyndar i land för att hinna se något av Visby.
Det är inte ovanligt att det ombord på en kryssning finns representanter från mer än 50 länder. Ofta är många just amerikaner.
– De har åkt långt och vill hinna med att se så många ställen som möjligt, säger Mimmi Tysk på företaget Go Cruising, som är återförsäljare av resor med flera rederier.
Hon har jobbat 23 år i branschen, dessförinnan på en landbaserad resebyrå.
– Jag vann en kryssning i Medelhavet och tänkte att vad gör man på en båt i en vecka? Jag trodde att det skulle vara fullt av pensionärer och att jag skulle få lära mig spela bridge och shuffleboard, men så var det inte.
Casino, barer, pool på däck och underhållning ombord, menar hon, gör själva resan njutningsbar och inte bara till en transport som buss eller flyg.
Kriget i Ukraina och den svenska inflationen återspeglar resmönstret. Särskilt för amerikaner, som kan tycka att Sverige och Gotland ligger väldigt nära Ryssland.
– Förra året var det en oro och väldigt lite amerikanska turister. I år börjar vi se en ökning igen och det beror på valutakursen som för deras del är väldigt bra, säger Mimmi Tysk.