Personlig inredare vill inspirera andra

Matilda Romin renoverar sitt tredje boende och den här gången gör hon det på Gotland, med nästan 60 000 personer som följer henne och huset på sociala medier.

Matilda Romin har totalrenoverat huset i Visby och hela processen har delats i inlägg på sociala medier. "Det är inte mitt primära jobb utan min hobby eller sidoverksamhet. Jag har mitt jobb inom HR i Stockholm", berättar hon.

Matilda Romin har totalrenoverat huset i Visby och hela processen har delats i inlägg på sociala medier. "Det är inte mitt primära jobb utan min hobby eller sidoverksamhet. Jag har mitt jobb inom HR i Stockholm", berättar hon.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-01-22 10:00

– Det här huset har vi köpt med hjärtat med tanken att this is it, säger Matilda som är nybliven gotlänning sedan ett år tillbaka.

Hennes man är född gotlänning och har återvänt med familjen och deras två barn. De syns allihop i inredningsbloggen och på instagramkontot Moe of Sweden, som hon driver vid sidan av sitt vanliga jobb. Matilda var inflyttad till Stockholm när hon träffade Johan där.

– Vi flyttade in i våran gemensamt köpta lägenhet och där började egentligen vårt gemensamma intresse för att bygga, ordna och fixa, säger hon.

De satt ofta och tittade på internetsajten Hemnet, där de fantiserade och planerade vad de skulle kunna göra med alla bostäder som var till salu. Hon beskriver det som att hennes inredningstänk och hans arkitektöga har kompletterat varandra.

– Tillsammans blev vi en kraft. Jag gillade att piffa och ha det trevligt och Johan är skarp på planlösning och nya idéer. Vi såg att vi var grymma på det här tillsammans, säger Matilda.

När de fick sitt första barn flyttade de ut från Stockholms innerstad och köpte ett radhus i Sollentuna.

– Det var ett dödsbo med de tristaste införsäljningsbilderna jag någonsin sett. Men vi kunde inte släppa det och det blev en jätterenoveringsresa, berättar hon.

Följarna på sociala medier kunde se hur radhusets interiör renoverades och inreddes. Hela resan dokumenterades, från planritningar, moodboards, materialprover och färgprover till ett väl inrett hem. Samtidigt fanns en dröm om ett sommarhus eller stuga på den gotländska landsbygden.

undefined
Matilda Romin har totalrenoverat huset i Visby och hela processen har delats i inlägg på sociala medier. "Det är inte mitt primära jobb utan min hobby eller sidoverksamhet. Jag har mitt jobb inom HR i Stockholm", berättar hon.

– Det dröjde inte länge innan vi gick på visningar. Jag vet inte om jag hade en tanke om att vi faktiskt skulle bo här, men det ledde dit i takt med att vi fick ett barn till, säger hon.

Visby kändes som en lugnare, vackrare och tryggare plats att bo på för familjen.

– Men jag är väldigt känslig för stora förändringar och feg i att ta steget och chansa, säger Matilda.

Ändå lade de ut radhuset till försäljning och köpte ett hus i Visby, helt osett.

– I efterhand känns det helt unikt att det här huset kom och att vi köpte det. När det låg ute som kommande objekt kom vi överens med säljaren på momangen. Även om vi inte hade sett det så kändes det direkt i magen, säger hon.

Det var arkitektritat i funkisstil med en boyta på 187 kvadratmeter. Hon drogs till de raka linjerna i designen och med ett läge i närheten av ringmuren hade det sett perfekt ut på pappret och nätet. När de åkte över sommaren 2020 gick hon över tröskeln till huset för första gången.

– Jag var så nervös, men det kändes hur bra som helst. Alla hus har sina utmaningar men det kändes som att det skulle gå att lösa, säger Matilda.

undefined
Matilda Romin vid matsalsbordet framför den platsbyggda bokhyllan med ett inbyggt fönster. Mattan skyddas med diskret plast under barnstolen.

Hon och Johan satte igång med planeringen om planlösningen själva, men anlitade slutligen en arkitekt för övervåningen. Väggar togs ner, golv byttes ut och allt målades. Efter renoveringen kom inredningen. Det finns fortfarande en del av övervåningen som ska ordnas, annars är insidan av huset klar. Ute i trädgården är de färdiga med dränering och har påbörjat ett poolbygge.

– I den här renoveringsresan har vi anlitat folk som har gjort grovarbetet, som har lagt golv, snickrat väggar och fixat badrummen. Sedan har vi har projektlett hela bygget och varit inne och styrt varenda liten detalj, från fog till dörrlister. Vi har varit inne och petat i varenda grej, säger hon, som även har delat med sig av alla steg i husets förvandling.

De gör allt de kan göra själva.

– Vi är fixiga men inga snickare, men jag har inte tummen mitt i handen. Jag är mycket hands-on, men det syns inte i flödet för det är alltid Johan som håller i skruvdragaren när jag håller i kameran, påpekar Matilda.

undefined
Hylla av målade tavellister i barnhöjd i sonens rum. "Här är det lite smått och gott. Ture gillar djur och där har vi även Johans små skor och gamla nalle från när han var liten".

De bygger en del själva, ärver lite grand och köper det mesta i hemmet. För vissa inköpta inredningsprodukter får hon en extra inkomst genom reklam.

– Det finns kommissionsappar, säger hon och pekar på vardagsrumslampan innan hon fortsätter.

– Om jag till exempel har köpt den här någonstans så kan jag lägga in en annonslänk, där jag får en liten kommission på 10 till 20 procent när någon köper via den.

Det är genom sponsrade samarbeten, där hon exempelvis kan komma överens om att göra tre storyklipp och ett blogginlägg, som hon får avtalade arvoden.

– De som är riktigt stora profiler har samarbeten med enorma belopp. Det är det som ger pengar. För de som jobbar som influencers är det samarbetena som är inkomsten. De små belopp som jag tjänar är en bonus och liten jämfört med den tid jag lägger ner, säger hon.

Hennes hem är en viktig del av hennes tillvaro. Och hon ser inte sina husköp och totalrenoveringar som en affärsverksamhet.

– Det finns de som köper ett objekt, renoverar det och säljer som en business. Det funkar inte för mig. Jag är inte förändringsbenägen och gillar ordning, så jag tycker att det är skönt att vara i den trygga vrån, säger Matilda.

undefined
I dotterns rum har en barnmobil fått nytt liv med jordglober i gammal stil och en ljusslinga i taket. "Iris gillar himlen och jorden", säger Matilda Romin.

För henne är inredning även ett intresse. Som hon gör för sin egen skull, men som hon även vill visa för sina följare. Den skaran växer och det gör även variationen av inlägg.

– Från första början var det ett inredningskonto, sedan har Instagram med åren blivit något annat. Man ska vara personlig och nära sina följare, som en digital polare, beskriver hon.

Nu innehåller hennes sociala medier fortfarande inredning, men även kategorier som föräldraskap, vardagsrecept, trädgårdsskötsel och familjeliv, som kan sammanfattas i begreppet lifestyle. 

– Mitt syfte är att vara en vanlig trött småbarnsmorsa som gillar inredning, det är inte mer komplicerat än så, säger hon.

Tvååringen Ture och fyraåringen Iris figurerar också i flödet, som styrs av deras mamma. Hon väljer att visa det som är personligt men fotar och skriver inte när det känns för privat.

undefined
Matilda Romin delar även sina recept och fotograferar matlagningen. "Då handlar det om vad som är estetiskt. Det är ju ingen som har lök liggandes så här med lite lökskal bredvid", säger hon.

– Folk tror nog att de har väldigt stor inblick i mitt liv, men några klipp under en dag är en liten del av vår vardag. Man får hitta en gränsdragning i det där, säger hon.

Sedan familjen flyttade till Gotland har hon märkt att den gotländska följarkretsen har ökat. Hon trivs i Visby och känner sig hemma i huset. Här har de tänkt stanna.

– Men det är klart att vi drömmer om att bygga något eget, säger Matilda ändå.

undefined
"Tures rum har en grön ton, vårt har en brun ton och Iris har en smutsrosa ton. Om Iris hade fått välja helt själv hade det blivit knallila", berättar Matilda Romin.

Matilda Romins tips

När man köper ett hus är det egentligen alltid läget som är det viktigaste, utifrån vad man ser för behov. Läget kan man aldrig ändra.

Utgå från husets förutsättningar och tidsanda. Om det är ett hus med en historia, som inte är byggt i en modern stil, så tycker jag att man ska försöka behålla detaljer och karaktär så långt det är möjligt.

Titta ordentligt på huset innan någonting rivs, så att man inte går för långt och tar bort husets själ. Man ska inte kasta allt, det går emot både miljö och historia.

Nästa steg är planeringen och det är den absolut största delen och vi är sjukt nördiga i planeringsfasen. Då är det lättare att manövrera saker längs vägen. 

Sedan är det dags att ta in offerter från hantverkare för det man inte kan eller har tid att göra själv.

Beställ produkter som exempelvis väggfärg, bänkskivor, beslag och annat. Allt behöver ske i rätt ordning så att måtten blir rätt.

Utgå från vad man tycker om. Känsla, stil och smak är olika för varje individ. 

Ha ett långsiktigt tänk vid inköp och hemmabygge. Det behöver inte vara dyrt om man gör mycket själv och gör genomtänkta köp.

Inspireras av inredningstidningar, internetforum, butiker, bekanta och naturen. Plocka godbitarna för att skapa något eget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!