Folklig orientering populärt i coronatid

Orienteringsklubbens kartor med kluriga bildgåtor har fått ett uppsving med vårvärmen. Att det också går att hålla avstånd och få en trevlig tur lockade många.

Eva och Kenneth Andersson funderar på en av bilderna i fotopasset. Visst var det stuprännan på Söderport!

Eva och Kenneth Andersson funderar på en av bilderna i fotopasset. Visst var det stuprännan på Söderport!

Foto: Linus Ehn

Visby2020-04-26 18:17

Fotopasset består av en karta, ett papper med bilder och en med ledtrådar. Det gäller att hitta bildens motiv och koppla den till en bokstav för att lösa uppgiften. Visborgs OK har sålt kartorna i tio års tid och finns i två varianter, Fotopasset där banan går genom Visby innerstad – och naturpasset, där den går kring Galgberget.

– Vi brukar sälja 300 kartor till fotopasset och 200 till naturpasset. Andra år har det nog varit mer turister som köpt dem, nu kan det nog vara fler gotlänningar som gör det, säger Gunnel Fransson, som ligger bakom det hela. 

Hon är aktiv inom Visborgs OK och pengarna som tjänas går till ungdomsverksamheten inom orienteringsklubben. På lördagen syntes många som gett sig ut i vårvädret för att orientera sig genom innerstaden. Det pensionerade lärarparet Kenneth och Eva Andersson inledde vid Söderport. 

– Det är väldigt trevligt. Man får tänka till lite när man kommer till rätt punkt på kartan för att se och hitta motivet i bilden. Vi har gjort det här med barnbarnen tidigare och de brukar vara duktiga att se, säger Kenneth Andersson. 

Kartan har 21 ringar som var och en markerar en detalj, en närbilds motiv ska kopplas till platsen och den som hittar lösningen kan komplettera siffran med en bokstav och få lösningen. Den som skickar in lösningen deltar i en pristävling genom Svenska orienteringsförbundet. 

– Man behöver inte göra klart hela kartan i ett svep, så man kan ta fram den här när som helst, säger Eva Anderson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!