Föräldrarna fick inte vara med på skolavslutningen

Under förra veckan firades skolavslutningen på Lyckåker i Visby utan föräldrar och vårdnadshavare. Något som rört upp känslor hos vissa anhöriga. Men rektorn menar att det finns många fördelar med att fira utan vårdnadshavare.

En del föräldrar har väntat hela livet på att få vara med på sina barns skolavslutningar, det skriver en person till Helagotland.

En del föräldrar har väntat hela livet på att få vara med på sina barns skolavslutningar, det skriver en person till Helagotland.

Foto: Alva Kledzik

Visby2024-06-18 12:02

Nyheten i korthet

  • Skolavslutningen på Lyckåkerskolan i Visby firades utan föräldrar och vårdnadshavare, vilket har orsakat upprörda känslor bland vissa anhöriga.
  • Skolans rektor, Ann-Kristin Munter, försvarar beslutet och menar att det finns fördelar med att fira utan föräldrar, som att vissa barn har svårt med stora folksamlingar.
  • Munter menar även att traditionella skolavslutningar innebär extra arbete för personalen och att alla barn kan delta på lika villkor när föräldrar inte är närvarande.

En anhörig som valt att vara anonym skriver till GA att "känslan hos barn med syskon eller vänner på andra skolor där man firar och bjuder in familj är väldigt trist då barnen förstår att de inte får fira med familjen på sin skola." Vidare skriver personen: "Det är även många föräldrar som drömt i hela livet om att få uppleva barnens skolavslutningar".

På Lyckåkerskolan i Visby har föräldrarna inte deltagit under skolavslutningen de senaste åren.

– Såhär har vi haft det i flera år, sedan corona. Vi har valt att behålla det så, säger rektorn Ann-Kristin Munter.

Enligt Ann-Kristin Munter finns det många fördelar med att fira utan föräldrar och vårdnadshavare. Det handlar exempelvis om att vissa barn har svårt med större folksamlingar och därför inte kan var med på ett traditionellt firande med familjer och anhöriga. En traditionsenlig skolavslutning innebär också mycket extra jobb för personalen och en del familjer kanske inte har möjlighet att ta ledigt från jobbet och köpa festkläder till barnen, menar hon.

– Vi tycker att skolavslutningen ska vara för barnen. Vi har haft en avslutning med dans, glass och festligheter. Det här beslutet har jag tagit tillsammans med barnen och vi tycker att det är bra, säger Ann-Kristin Munter.

undefined
Skolavslutningen på Lyckåkerskolan i Visby är bara för barnen och skolans personal.

När avslutningen hålls på det här sättet kan alla barn vara med på lika villkor, menar hon.

– Det finns barn som har det tufft med, framför allt, mycket folk. Några föräldrar tycker att det är tråkigt men många tycker att det är okej. 

Hon menar att det krävs mycket av både barn och föräldrar, liksom av lärarna, för att hålla en stor skolavslutning där även föräldrarna är deltar. 

– Jag full förståelse för de som vill vara med. Det är vi och Södervärnsskolan som gör så här, kanske är det fler skolor. Man gör på olika sätt, en del föräldrar tycker att det är skönt, det är verkligen två sidor av myntet, säger Ann-Kristin Munter.

undefined
Lyckåkerskolan i Visby

Hon menar att det även är en arbetsmiljöfråga för skolans personal. 

– Alla extra grejer som jul och lucia ryms inte inom den ordinarie arbetstiden. Vi har en hög press på oss. Andra institutioner kan säga att det där barnet har vi inte tid för, men det kan inte vi göra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!