När Johan Möllerström blev pappa för första gången var det under svåra förhållanden. Förlossningen var lång och mycket jobbig för den blivande mamman. Johan bestämde sig då att förbereda sig så gott han kunde inför födseln av hans andra barn. Han lärde sig metoden "Föda utan rädsla", som är en utbildning för blivande föräldrar i att skapa en så trygg förlossning som möjligt. Det handlar om att minska stress och rädsla genom att kvinnan litar på sin kropp och följer med i födandets rytm.
När Johans andra barn föddes gick det också lättare, så när Johan och Ida Möllerström väntade sitt första gemensamma barn tipsade han direkt Ida om att lära sig metoden.
– Det gör stor skillnad. Som partner känner man sig utanför om man inte har kunskap, säger Johan.
När Johan och Ida väntade sitt första barn Hugo, nu tio och en halv månad gammal, fick Ida reda på att hon har antitrombinbrist, vilket innebär att hon har ökad risk att få blodproppar. Därför kunde inte Ida använda någon form av smärtlindring förutom lustgas under förlossningen. Metoderna från "Föda utan rädsla" blev därmed ännu viktigare för henne. Metoden använde hon sedan igen när deras andra gemensamma barn, Jack, föddes för två veckor sedan.
– Jag ville lära mig eftersom jag är nyfiken, men sen är det klart att man är orolig inför förlossningen och då kändes det tryggt, säger Ida.
– Det handlar om att lita på sin kropp. Att tänka på att ta djupa andetag, att bli liksom tung i kroppen och försöka slappna av. Det var ett jättebra verktyg.
Förlossningen på Visby lasarett har sedan 2013 erbjudit alla blivande mammor och deras partner eller stödpersoner kursen "Föda utan rädsla". På Gotland är kursen gratis, och hålls ungefär två gånger i månaden. Alla på mödrahälsovården, förlossningen och BB är utbildade, och de märker att den gör skillnad.
– Många är rädda för smärtan och för att förlora kontrollen. Men smärtan kvinnor känner när de föder barn är naturlig, och metoden skapar en tro på kroppens egen förmåga, säger Malin Jäderberg-Berggren, barnmorska.
Efteråt har Region Gotland även kunnat se att det är färre kvinnor som föder med akut kejsarsnitt av de som gått kursen, än de gotländska kvinnor som inte gått kursen.
– Man får lära sig hur kroppens stressystem och trygghetssystem fungerar. Känner du dig trygg finns större möjlighet till en positiv förlossningsupplevelse, vilket är livsviktigt. Syftet är också att stödpersonen ska känna sig trygg och våga ta plats i förlossningsrummet, och det märker vi att de gör efter kursen, berättar barnmorskan Sophia Hoy.
Att våga ta plats under förlossningen tog Johan Möllerström fasta på.
– Jag stod hela tiden vid Idas huvud, vi hade ögonkontakt och jag påminde henne om att vara lugn. Jag fungerade lite som en mellanhand mellan Ida och personalen, jag såg vad de ville att Ida skulle göra och förmedlade det till henne, berättar han.
För Ida var det en stor trygghet att ha Johan vid sin sida.
– Det är jätteviktigt med den närheten. När det gör som mest ont är det svårt att hålla fokus och tänka på andningen, och det hade inte gått om han inte var med, säger hon.
Johan och Ida rekommenderar att fler blivande föräldrar väljer att lära sig metoderna från "Föda utan rädsla".
– Det är viktigt att både den gravida och partnern lär sig metoden, för Johans roll under mina förlossningar var ovärderlig, säger Ida.