Förändrat butiksutbud att vänta efter pandemin

Handeln har det minst sagt tufft i coronakrisen. Frågan är vilka som kommer att finnas kvar när krisen är över, och hur Östercentrum kommer att ha förändrats. Snart stänger ytterligare en butik.

Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby Centrum, tror att Östercentrum efter coronakrisen kommer att se ut som det gjorde för omkring 15 år sedan.

Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby Centrum, tror att Östercentrum efter coronakrisen kommer att se ut som det gjorde för omkring 15 år sedan.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-05-19 06:49

Detaljhandeln, inte minst de fysiska butikerna, har det mycket tufft. Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum, säger att pandemin kommer att förändra butiksutbudet i Visby. Frågan är bara hur mycket.

– Jag tror risken är stor att vi kommer gå tillbaka till hur det såg ut för tio till femton år sedan, med betydligt färre året runt-öppna verksamheter. Många kommer nog att köra på under sommaren och sen till hösten får vi se vilka som har möjlighet att ha öppet, säger han.

Magnus Olsson berättar att maj månad normalt sett för många är den näst bästa månaden försäljningsmässigt, efter juli. 

– Dels är det många sommargotlänningar som kommer ner i maj, det brukar vara många konferenser och kryssningssäsongen är igång. I helgen var första gången jag fick rapporter om att vissa butiker hade minuskassa. Maj kommer att slå oerhört hårt.

Snart stänger ytterligare en butik – resebyrån Resia på Östercentrum. De kommer att stänga någon gång under maj och två anställda förlorar sina jobb.

– Redan tidigare har vi konstaterat att kunders mönster kring att söka och boka resor förändrats och mest sköts digitalt. Sedan kom covid-19 och efterfrågan på resor är absolut noll, säger Bo Jakobsson, försäljningsansvarig på Resia.

3-butiken i gallerian på Östercentrum är sedan en tid tillbaka stängd. Enligt Mårten Lundberg, kommunikationschef på 3, har det dock inget med pandemin att göra utan var planerat sedan tidigare.

– Vi ser en övergripande tendens att fler och fler vill ha hjälp online och via telefon, så vi fokuserar mer på att hjälpa våra kunder digitalt. I dagsläget tittar vi inte på något nytt ställe på Gotland, säger han.

Klädbutiken MQ ansökte om konkurs i april, och har sedan dess reat ut sortimentet. Nyligen blev det dock klart att kedjan kommer att drivas vidare med ny ägare. Mycket fokus ska läggas på onlinehandeln och antalet butiker i landet ska skalas ned. Ingvar Larsson, VD för MQ, säger till GA att kedjan har haft 119 butiker tidigare, och omkring 85 av dem kommer att finnas kvar. Butikschefen för MQ i Visby bekräftar för GA att de är en av butikerna som blir kvar.

– Det känns självklart helt fantastiskt, säger Johanna Liljevall.

Klädkedjan Lindex har infört en rad åtgärder, till exempel korttidspermitterat delar av personalen och förhandlat hyresnivåer så att de anpassas till den förändrade kundtillströmningen.

– Utfallet av dessa påverkar hur vårt butikslandskap kommer att se ut. Våra butikschefer uttalar sig inte kring det ekonomiska läget och vi kommenterar inte heller enskilda butikers försäljning. Vi, precis som alla andra, påverkas såklart av coronasituationen, skriver kommunikationschef Kristina Hermansson i ett mail till GA.

Majoriteten av butikerna i Visby centrum har ändrat eller begränsat sina öppettider.

– Kedjorna är i många fall styrda centralt av vilka öppettider de har, vilket kanske inte alltid matchar behovet på mindre orter. Andra butiker har också justerat sina öppettider men då efter när försäljningen är som bäst, säger Magnus Olsson.

Vad är det du möts av i dina kontakter med butikerna?

– Alla hoppas ännu på sommaren men ingen vet hur det blir. De försöker hitta fler ben att stå på. Sedan är det många sommarjobb som försvinner för våra ungdomar, och när det väl kommer igång igen måste vi hitta kraften att orka starta upp snabbt.

Prognos detaljhandeln

HUI har gjort en prognos på hur detaljhandelns olika delar påverkas av coronapandemin. 

Den visar att dagligvaruhandelns fysiska butiker, så som livsmedelsbutiker, har en högre aktivitet än vanligt.

Dagligvaruhandelns onlinehandel har en mycket högre aktivitet än vanligt.

Sällanköpsvaruhandelns fysiska butiker, till exempel klädbutiker, har en mycket lägre aktivitet än normalt. Här bedöms läget "akut".

Sällanköpsvaruhandeln på nätet bedöms ha en aktivitet kring normalläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!