Förbereder sig för ett blodbad

Visbyföretaget Sweprod Graphics varslar 15 anställda. Anledningen är att företaget ser en kraftig minskning i antalet ordrar.-  Vi förbereder oss för ett blodbad, men hoppas att vi klarar oss med en örfil eller en käftsmäll, säger Henrik Svensson, vd på Sweprod Graphics.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-10-18 04:00

Det var i slutet på förra veckan som de 42 anställda på Sweprod Graphics informerades om att företaget planerar att säga upp 15 personer på grund av minskad orderingång som är en följd av det instabila läget i den europeiska ekonomin. Nio personer som arbetar i tillverkningen beräknas bli av med jobbet och sex tjänstemän varslas.

- Det är inte roligt alltså. Det blir tuffare ju färre man blir och det blir extra svårt när man redan har haft ett varsel, säger Fredrik Myrdahl som arbetar på Sweprod och är klubbordförande för fackförbundet IF Metall. Med tidigare varsel syftar han på de elva personer som tvingades sluta för ganska exakt ett år sedan.

Sweprod Graphics, vars verksamhet består av skylttillverkning, har sin främsta kundkrets i Sverige, Tyskland, Polen och Storbritannien. Nyligen öppnades en ny fabrik i Motala där fem personer nyanställdes.

- Den har varit igång sedan före sommaren och är en lyckad satsning, säger Henrik Svensson.


"Alla avvaktar"
Han förklarar utökningen i Motala som ett försök att locka fler fastlandskunder i området kring den nya fabriken, men i Visbyfabriken går det desto trögare. September var en ganska bra månad, men nu ser det dystert ut och framtiden är osäker.

- Alla avvaktar med tanke på hur det ekonomiska läget ser ut i Europa, säger Henrik Svensson.

- Det är mindre att göra och det märker vi också av, säger Fredrik Myrdahl, men som ändå inte är helt uppgiven.

- Med lite tur vänder orderingången och det kanske inte blir aktuellt med 15 uppsägningar, säger han.

Den närmaste veckan kommer förhandlingar att hållas mellan företaget och IF Metall.


Tvist
Sedan tidigare är företaget Sweprod i en långdragen tvist med GS-facket (facket för skogs- trä och grafisk bransch) och ärendet ska avgöras av Arbetsdomstolen. Det är en tvist som startade 2009 i samband med att konkursdrabbade Danielson köptes upp av Sweprod Graphics. Facket har stämt företaget för brott mot turordningsreglerna efter att först ha sagt upp personal och sedan i det nya företaget anställt en del av personalstyrkan, men utan hänsyn till turordningsregler.

Sweprod graphics:

Tillverkar skyltar, märken och dekaler.

Har 42 anställda, varav 5 i Motala.

Varslar 15 personer.

Företaget tog över konkursdrabbade Danielsons verksamhet år 2009.

Källa: Sweprod

Detta innebär ett varsel:

Varsel om uppsägning är ett begrepp inom svensk arbetsrätt, som innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar till Arbetsförmedlingen och facket.

Ett varsel betyder inte per automatik att det blir uppsägningar utan är en förvarning om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om