Under flera år har regionen haft problem med för höga halter av hälsofarliga partiklar i luften, så kallade PM10 som överskrider miljökvalitetsnormen under vissa dygn varje år.
Nu har regionen installerat två nya mätinstrument för att se om luften i centrala Visby blivit bättre sedan man bland annat bytt ut kalkstenskross mot granitkross. Sedan tidigare har man mätt luftföroreningarna i korsningen Norra Hansegatan/Solbergagatan och Österväg. Trafikverket har också en mätstation vid Rävhagen.
– Vi har utökat med två mätstationer på var sida om Norra Hansegatan vid Polhemsskolan. Det har lite andra förutsättningar, bland annat kan vi se hur vind påverkar mätvärdena. Vi ska också göra trafikmätningar för att jämföra, säger Simon Hoffman, enhetschef vid fordon- och anläggningsenheten i regionen.
Regionen beslutade om ett åtgärdsprogram redan 2019 för att minska halterna PM10. Det kan finns flera orsaker till de höga halterna av luftföroreningar.
– Vi vill se vad dessa mätningar nu ger för information för att få en bättre bild av luftkvaliteten i Visby. Andra åtgärder vi kan införa för att minska PM10 partiklarna är att dammbinda, inför dubbdäcksförbud på vissa vägavsnitt i Visby, sänka hastigheten och leda om tung trafik där PM10 värdena är som högst, säger Simon Hoffman.
Enligt regionen är det främst under våren när vägarna torkat som de små partiklarna virvlar upp i luften. Mängden PM10 styrs bland annat av vilket material man använt vid halkbekämpning. Därför har man bestämt att byta ut sanden och kalkstenskrossen mot ett hårdare granitmaterial som tas från fastlandet. Gatorna ska också städas oftare och tidigare. Asfalten byts efter hand ut mot ett mer hållfast material.
Att byta ut kalkstenskross mot granit har väckt en del kritik. Granitkross är vassare och många hävdar att de skär in i cykeldäck och orsakar punktering.
Partikelmätarna som ger uppgifter i realtid om hur mycket luftföroreningar det är, går att läsa av på regionens hemsida. De redovisas dagligen med uppgifter från alla mätstationer.
Förutom regionens planerade åtgärder kan också var och en påverka utsläppen av partiklar i luften. Ett sätt är att gå, cykla eller åka buss i stället för att ta bilen. Välj friktionsdäck som inte river upp partiklar ur asfalten som dubbdäck gör, är ett annat av regionens tips.