Föreläsning ska förebygga våld på semestern

På tisdag ska hyresvärdar, campingägare och andra som arbetar med boende få kunskap om hur våld i nära relationer kan förebyggas.

Nina Rung föreläser i Visby i morgon.

Nina Rung föreläser i Visby i morgon.

Foto: Linus Ehn/arkiv

Visby2019-10-07 09:36

Det är regionen, länsstyrelsen och Finsam Gotland som gemensamt anordnar dagen på temat våld i nära relationer.

– Det här är en jätteviktig samhällsfråga och ett stort folkhälsoproblem. Det skapar både stora samhällskostnader och mycket personligt lidande, säger Olov Nordvall, strateg på Region Gotland som bland annat arbetar med brottsförebyggande arbete.

Eftersom våld i nära relationer är brott som ofta begås i slutna rum och i hemmiljöer är föreläsningarna särskilt riktade till de som arbetar i sådana miljöer.

– Vi är intresserade av de som jobbar med fasta boenden, till exempel hyresvärdar, säger Olov Nordvall.

Bland de inbjudna finns även privata aktörer från besöksnäringen, som hotell, restauranger och campingar. Det är också miljöer där våld kan förekomma, konstaterar Olov Nordvall:

– Den här typen av problematik tar inte semester. Jag tycker att det är viktigt att ha det perspektivet.

De som ska föreläsa är kriminologen Nina Rung och Peter Svensson. De har tillsammans grundat föreningen Huskurage, som arbetar med att hjälpa grannar att ingripa när de ser tecken på våld i nära relationer. De kommer att hålla varsin föreläsning på förmiddagen och sedan en gemensam vid klockan 13 i Wisbygymnasiets aula.

Intresset från besöksnäring och hyresvärdar har varit stort enligt arrangören.

– Det är ett antal som har anmält sig från hotell- och restaurangbranschen, jag är positivt överraskad, konstaterar Olov Nordvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om