Klockan 07.19 rullar sopbilen ut på Stenkumlaväg. Tömda står sopkärlen kvar, i de två sopbodarna hos bostadsrättsföreningen Ordboken 5 vid gamla Signalen i Visby.
Sopchefen Åke Andersson hejar ett glatt godmorgon till ledningsgruppen.
– Jag var den enda sökande, säger chefen och presenterar sin personal, i vad som till viss del påminner om ett litet företag.
Vice sopchef är Per Lindblad, medan Carina Fohlin och Kate Fahleson har texten "praktikant" på ryggen till sina gula reflexvästar. Alla fyra bor i bostadsrättsföreningen.
– Carina och jag satt en kväll med tuschpennor och skrev. Gud vad vi skrattade, säger Kate Fahleson medan hon och Carina intygar hur viktigt det är att ha kul på jobbet.
Gänget som har åtagit sig att var fjärde vecka tvätta alla bostadsrättsföreningens sopkärl gör det helt ideellt. Såpa, borstar och handdukar att torka med har de fyra pensionärerna köpt själva.
– Dem har vi inte äskat några pengar för, säger Per Lindblad.
Hans språkbruk avslöjar att han varit avdelningschef. Carina har varit chef i äldreomsorgen i flera Stockholmskommuner, medan Kate jobbat i Luleå som kock i gymnasieskolan. Sopchefen Åke har i nästan 50 år drivit bensinmack och däckfirma.
– Företagsledarrollen lyser igenom ibland, avslöjar Åkes hustru Bibbi.
Sopkärlen rullas ner i föreningens underjordiska garage. Där finns högtryckstvätt och utrymme, men snart smiter Kate iväg när hon får syn på en granne som är hårfrisör.
– Så är det ofta att personalen försvinner, suckar Åke Andersson med ett stort skratt och berättar att det jobb som kunde varit gjort på en kvart ibland kan ta över en timme.
För järngänget som ser till att sopbodarna hålls rena och fräscha är glädjen och gemenskapen grannar emellan minst lika stor del av jobbet.
Under tre dagar den vecka i månaden som städningen av kärlen ska göras är de redo. Så snart sopbilen rullat iväg går larmet.
– Ska man ha ledigt måste man komma in med en ledighetsansökan i tid, säger Kate Fahleson.
Den två år gamla bostadsrättsföreningen med 62 lägenheter har som många andra drabbats av höga räntor. Att de boende hjälps åt i olika arbetsgrupper med att sköta poolen, fixa grönytor och trädgård, snöröjning och viss städning, bidrar till att hålla kostnaden nere. Andra föreningar och hyresbolag betalar för att få sina sopkärl rengjorda ett antal gånger per år. Det sköter sopchef Åke och hans personal.
– I november sänker vi avgiften med fem procent, och eventuellt två gånger till under nästa år, säger han.
På köpet får den tajta arbetsgruppen glada tillrop för det jobb de gör från nöjda grannar. Och massor av humor och glädje. Dråpligheter hör till deras vardag.
– En morgon kom jag och Carina lite tidigt. När killen med sopbilen kom stod vi redan inne i boden. Då undrade han om vi bodde där inne, säger Åke Andersson och flinar.
Vad som ser ut som veckans vintips, en uppspikad box på väggen, finns i en av sopbodarna.
– Det är viktigt att man plattar ihop boxarna innan man slänger dem, säger Kate Fahleson och berättar att de brukar skämta om att alla borde köpa mer vin på box, så att det blir mindre mängd glas och flaskor att tömma.
Gänget menar att de som går ihop grannar emellan, vare sig man bor i villa eller lägenhet, har mycket att tjäna. Både i gemenskap och i rena pengar i plånboken.
– Det måste vara en person som tar tag i det först. Prata sedan med grannen och slå er ihop, det behöver inte bara vara jag och jag och jag, säger Kate Fahleson om grannsamverkan i alla dess former.