– Jag ska i alla fall vara kvar i Visby över sommaren. Den är ju fantastisk på Gotland säger alla jag pratat med, säger Truong Nguyen.
– Det är inte lika stressigt här som i Stockholm. Men jag har fortfarande kvar min bostadsrätt där och har inte bestämt hur jag ska göra, säger Thanh Le.
Som GA tidigare berättat beslutade Svenskt Butikskött redan för ett år sedan att flytta paketeringen från Stockholm till slakteriet i Visby. I Stockholm ska slakthusområdet tömmas för att ge plats åt 4 000 nya bostäder. I stället för anta erbjudandet att flytta till ett nytt industriområde i Stockholm valde företaget att samordna verksamheten på Gotland.
– Vi visste om flytten ett år i förväg, men jag bestämde mig inte förrän i sista minuten. Det var inget lätt beslut, säger Truong Nguyen som arbetat nio år vid Svenskt Butikskött.
Thanh Le tog beslutet tillsammans med sina föräldrar, som också arbetar vid Svenskt Butikskött. Det ledde till att alla tre packade sina väskor och åkte till Gotland.
– Jag tyckte det var en kul grej att pröva. Jag har aldrig varit på Gotland tidigare, säger Thanh som varit anställd vid Svenskt Butikskött i två och ett halvt år.
I slutet av januari gick flyttlassen. Samtidigt som maskinerna till fyra produktionslinjer plockades ner, för att monteras upp i Visby och vara igång några dagar senare, så flyttade sju anställda från Stockholm till Gotland.
– Några av dem har ångrat sig och flyttat tillbaka, men det har fyllt på med nya och några pendlar. Vi är tacksamma över att få med så mycket kompetens som möjligt, säger Fredrik Sundblad som är platschef vid slakteriet i Visby.
Vi drar på oss skyddskläder och går en tur genom slakteriet. I en av de nya produktionslinjerna är långa rader med tråg fyllda med lammentrecote som har vakuumpackas. Det är påsktider och många vill ha lamm på bordet. Efterfrågan på annat kött är också stor.
– Förra veckan levererade vi 130 ton till våra kunder. Det är intensivt nu till påsk, säger Fredrik Sundblad.
Nu finns fyra linjer för paketering av kött och köttfärs. Allt paketerat kött från Svenskt Butikskött kommer från Visby, frånsett korv som legotillverkas.
2011 flyttade styckningen av kött tillbaka till Gotland. Att flytta även paketeringen innebär cirka 30 nya jobb i Visby. Slakteriet kommer att ha cirka 200 anställda. Det kan jämföras med i mitten av 1980-talet när antalet anställda var som högst, då cirka 280 stycken. Eller när Gotlands Slagteri startade 2010, med 57 anställda.
– Nu jobbar vi i två skift i veckorna i den nya verksamheten med konsumentpaketering och även på helger, säger Fredrik Sundblad.
För Fredrik Sundblad väntar nu en ny utmaning – att hitta sommarvikarier.
– Produktionen går inte ner sommartid. Konsumtionen av kött ändras och vi måste ha vikarier som håller produktionen igång när det är semestertider, säger han.
Thanh Le och Truong Nguyen har också en utmaning som väntar – att hitta någonstans där de kan bo permanent om de väljer att stanna.
– Mina föräldrar fick en lägenhet i Södercentrum. Jag och Truong delar en trea som vi hyr i andra hand på Gråbo, men där får vi bara bo till midsommar, säger Thanh.
– Man får inte den där riktiga hemmakänslan när man bor i en lägenhet med någon annans möbler, säger Truong.
– Att hitta bostäder är ett stort problem. Vi tog kontakt med regionens inflyttarbyrå och även med privata hyresvärdar i höstas. Men det är svårt, vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, säger Fredrik Sundblad.