Förfallna hus på ön – "Det finns de som struntar i det"

Flera hus i Visby innerstad står och förfaller – i veckan kom en ny anmälan in till regionen. "Ändå är problemet större på landsbygden", säger Stefan Hallin, biträdande chef på bygglovsenheten.

Ett hus på S:t Hansgatan i Visby har anmälts för förfall. Sedan några år har regionen ett team handläggare som enbart jobbar med denna typ av tillsyn.

Ett hus på S:t Hansgatan i Visby har anmälts för förfall. Sedan några år har regionen ett team handläggare som enbart jobbar med denna typ av tillsyn.

Foto: Johan Kurelid

Visby2021-03-31 06:05

Under veckan fick Stefan Hallins avdelning, bygglovsenheten, ta emot en anmälan angående ett hus på S:t Hansgatan i Visby. Anmälaren anser att fastigheten står och förfaller och vill att regionen ska göra en tillsyn.

Men detta kan dröja. Kön är lång och tillsynshandläggarna får prioritera hårt bland de ärenden som kommer in.

När en anmälan om förfall inkommer informeras den aktuella fastighetsägaren om att en anmälan har upprättats.

– Det är vanligt att ett sådant meddelande får fastighetsägaren att göra i ordning fastigheten, men det finns också de som struntar i det och väntar på vidare krav, berättar Stefan Hallin. 

Regionens tillsynshandläggare gör då en besiktning på plats.

– En sådan kan resultera i ett åtgärdsföreläggande där det detaljerat står vad som ska åtgärdas och till när det måste vara utfört. Händer det ändå ingenting kan det kopplas på ett hot om vite för fastighetsägaren. 

Det är i dagsläget lång kö angående anmälningar om förfall på Gotland. 

– Om vi efter tillsyn anser att ett hus förfaller på ett sätt som innebär fara för liv och hälsa för andra, då prioriteras det såklart högt. Handlar det om att någon exempelvis inte målat om på många år, då kommer det längre ner på listan. 

Hur stort är problemet i Visby innerstad?

– Jag vill nog påstå att problemet är större utanför murarna. I innerstan är fastighetsägarna måna om och vill bibehålla de höga värdena på sina hus och därför sköter sig de flesta väldigt bra. Men visst, jag är medveten om att det finns några exempel som talar emot detta.

Var på Gotland är problemet störst?

– I utkanterna av våra samhällen på landsbygden. Där handlar det inte bara om att själva husen förfaller utan även om att många tomter är ovårdade. Man kan säga att ju mer tättbebyggt man bor, desto vanligare är det med anmälningar om förfall, säger Stefan Hallin. 

Sedan några år har bygglovsenheten på regionen ett team med handläggare som enbart jobbar med tillsyn. De ska se till att en fastighet upprätthålls i den ordning som den en gång uppfördes. Det finns även något som kallas för egeninitierad tillsyn, vilket innebär att regionen själv går in och gör en tillsyn om något upptäcks. 

Till största del är dock den tillsyn som bedrivs reaktiv, det vill säga handläggning baserad på en inkommen anmälan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!