Förklaringen bakom udda korsvandringen genom Visby

Ett kors för fred i gåva till en smed i Ukraina blev starten. Just nu fylls Visby domkyrka av smeders verk, 190 järnkors från 26 länder bars till kyrkan av frivilliga.

Niko Caspers åkte till Holland och lastade bilen full, 190 kors som väger mer än ett halvt ton tillsammans, ställs nu ut i Visby domkyrka.

Niko Caspers åkte till Holland och lastade bilen full, 190 kors som väger mer än ett halvt ton tillsammans, ställs nu ut i Visby domkyrka.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-10-03 11:44

På torsdagsmorgonen bar frivilliga en 600 kilo tung utställning från Kapitelhuset till Visby domkyrka. 

– Kan Jesus bära kan väl vi, sa en och grabbade tag i ett av korsen.

undefined
"Ibland är man stolt över att vara smed", säger Niko Caspers och tar täten i korsvandringen som bär de smidda symbolerna mot domkyrkan.

Korsets kraft som symbol blir tydligt i utställningen "With love to Ukraine". Upprinnelsen är lika rörande som märklig: Smeden Seriyi Polubotko drev sin smedja i Ivano-Frankivsk i Ukraina. Efter Rysslands angrepp den 24 februari 2022 fick han en gåva tillsänt sig, ett kors i smide av några kollegor i Slovakien.

Efter samtal med den svenska smeden Tobbe Malm, som startat hjälporganisationen "Union for Ukraine - Smeder utan gränser", föddes idén till ett större fredsprojekt, och en utställning.

– Ibland är man stolt över att vara smed, säger den gotländske smeden Niko Caspers och berättar att han hämtat alla korsen i Holland i sin egen fullastade personbil.

undefined
Niko Caspers åkte till Holland och lastade bilen full, 190 kors som väger mer än ett halvt ton tillsammans, ställs nu ut i Visby domkyrka.
undefined
Smidda kors i järn och mässing, starka budskap från 26 länder, har samlats i Visby.
undefined
En ros i mässing med törnen slingrar sig runt ett av järnkorsen.

Symbolen för fred och kärlek till den ukrainska smeden har hittills samlat smeder från 26 länder. Alla har formgivit och skapat sina egna kors, i järn och mässing. Korsen har hittills visats i Ukraina och i Norge, och därefter förenats i den gemensamma utställning som visas i kloster och kyrkor världen över.

Nya kors kommer hela tiden till, utställningen lever i dag sitt eget liv.

– Jag kommer att fortsätta med det här, målet är minst 500 kors som ska resa runt i världen, säger Niko Caspers.

undefined
En av smederna har skapat ett monument där en granat i mässing får korset av järn att böja sig.
undefined
Korsen mellanlandade i Kapitelhuset innan de bars till domkyrkan av frivilliga.

Han har själv tagit bilen till Ukraina med hjälpsändningar sex gånger från Gotland, och har ett stort engagemang för folket som lider under bomber och rädsla.

– Det känns fruktansvärt och man kan inte föreställa sig att det är fullt krig bara 60 mil öster om Gotland, säger han och berättar om kor och grisar, katter och hundar, som irrar lösa utan hem.

För Niko Caspers, som i decennier haft smideskurser för barn på Medeltidsveckan, är det de ukrainska barnen som hjärtat klappar varmast för.

– Det är de som har det allra värst. De blir bortförda och det är många barn som blivit tvångsförflyttade till Ryssland, säger han.

undefined
190 kors från 26 länder är ute på en världsturné för att visa stöd och solidaritet åt Ukrainas folk. Just nu visas de i Visby domkyrka.
undefined
Ett kors hålls uppe av en svart ängel i smide. Andra bär hjärtan och rosor.

När alla korsen burits in i domkyrkan inför vernissagen på lördag utgör de en magnifik samling av starka symboler för fred och kärlek, hopp men också för Ukrainas lidande.

– Man har inga ord, säger Niko Caspers om känslan han fylls av.

Efter en månad i Visby domkyrka ska korsen ut på världsturné, till Vadstena och vidare till Italien, följt av kyrkorum och städer i Australien under 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!