Enligt de gotlänningar som hörde av sig till redaktionen syntes det starka ljuset på himlen över Visby runt klockan 8.15 på måndagsmorgonen. Vissa menade att det var ett grönt sken, som en fyrverkeripjäs. Men för Signe Lindgren, som blev vittne till det mystiska fenomenet när hon körde norrut längs Färjeleden, gick det snarare i vita och blåa nyanser.
– Det var ett starkt sken, fastän det var dagsljus. Det var över Visby och rörde sig ut mot havet. Eftersom jag kunde se det genom bilens framruta kan det inte ha varit särskilt högt upp på himlen, sade Signe Lindgren strax innan klockan 9.
Hur länge pågick det?
– I kanske två–tre sekunder. Men det kändes väldigt långt när det skedde.
Senare under förmiddagen kunde astronomen Eric Stempels, som forskar vid Uppsala universitet, berätta om orsaken till det mystiska skenet. Det rörde sig om en ”bolid”, en ljusstark meteor, som lyste upp himlen.
– Meteorer med så starkt ljus brukar dyka upp över Sverige ungefär en gång per år. Den rörde sig i nordlig riktning och har också siktats i Stockholmsområdet, säger Eric Stempels.
Hur stor var själva meteoren?
– Det är svårt att säga i nuläget. Då måste jag först genomföra en beräkning. Men det lär röra sig om åtminstone en decimeter i diameter – om inte större.
Det starka ljuset uppstår när meteoren bromsar in efter att ha kommit in i jordens atmosfär. Men enligt Eric Stempels kan den till och med då färdas i uppemot 70 kilometer – i sekunden.
– Det tar alltså bara några sekunder för den att komma till Stockholm. Det är säkert flera personer som upplevde att ljuset slog ner i havet i närheten av Visby, men så är det alltså inte, säger Eric Stempels och fortsätter:
– Men den slutar alltid lysa innan den träffar marken.
Flera personer säger att de såg ett grönt sken. Kan det stämma?
– Ja, det kan det absolut göra. Den gröna färgen kan uppstå i samspel mellan gasen kring meteoren och materialet som den består av.
Det är väldigt ovanligt att hitta bitar efter bolider, berättar Eric Stempels. Men om de återfinns är fragmenten av stort intresse för forskarna.
– Det är väldigt dyrt att åka ut i rymden och ta hem material. Här kommer det i stället direkt till oss. Så om man lyckas hitta den är det väldigt bra, säger Eric Stempels.