Fysisk aktivitet och träning ger ett längre liv, och det rejält. Det visar den stora internationella studie som fick stort genomslag när den presenterades i november 2024.
Två miljoner människor deltog, mellan 20 och 97 år gamla. Forskarna kom fram till att 150 minuter träning och fysisk aktivitet per vecka, det som rekommenderas, minskar risken att dö i förtid med 14 procent. Effekten är märkbar i alla åldrar, men blir dessutom större ju äldre man blir – om man har möjlighet att öka sin pulshöjande aktivitet.
De som dubblat sin träningstid och fysiska ansträngning minskade risken att dö med 22 procent. De som tredubblade träningen minskade risken att dö i förtid med 25 procent, och den allra största minskningen av risk fanns hos äldre som ökade träningen fyra till fem gånger så mycket. Det sambandet är extra starkt när man har passerat 60 år.
– Jag försöker träna tre gånger i veckan, på e-gymmet, jag spinner väldigt mycket, och coreflex rörlighetsträning tycker jag är jättebra, säger Gunilla Dahlquist, 87 år i mars, och volontär i receptionen hos Friskis och Svettis i Visby.
Henrik Gatarski, 63 år, är inne på sin sjätte vecka med regelbunden träning – efter att inte ha tränat alls på 25 år.
– Jag tränar tre dagar i veckan här, och det känns så jäkla bra! Att få fart på dököttet, kroppen har legat i träda alldeles för länge, och det känns, säger han och torkar sig med en handduk i pannan.
Knepet för att komma igång, menar han, är att påminna sig om hur skönt det är, efteråt, och att inte hitta på anledningar att ställa in.
– Efteråt i duschen är man så nöjd med sig själv, och lever på det till nästa gång, säger Henrik Gatarski och lyser av glädje och blanka svettpärlor.
I en maskin jobbar Björn Pettersson, 66 år, medan han berättar att vikten gick upp samtidigt som konditionen gick ner, innan han för några år sedan började träna regelbundet.
– Förhållandevis bra, säger han själv om sin kondition i dag.
I maskinen intill berättar en kvinna om övervikt och klimakteriebesvär, som försvann på gymmet.
– Alla kvinnor i den åldern ska träna, utbrister hon.
För Lina Gravander, 48 år, i en maskin bredvid har träningen sedan länge blivit en självklar del av livet.
– Det är en mental rensning, speciellt att springa ger mig en kick, säger hon och berättar om sina knep för att hitta tiden för fysisk aktivitet.
Att gå upp tidigare, för att hinna träna innan jobbet, kan vara ett sätt. Att välja bort en timme tv och tid i soffan på kvällen ett annat.
– All träning är bättre än ingenting alls. Och att springa är väldigt enkelt, du kan sticka ut när du vill, säger Lina Gravander.
Man behöver inte tycka att träning är särskilt kul för att få effekt. Det intygar Lotta Gyllensten, 68 år.
– Men jag känner mig väldigt belåten efteråt, säger hon och beskriver hur hon genom åren "jojobantat" och försökt att hålla vikten:
– Med pulver hit och dit, men jag gick ju upp igen. Då gick jag Ulrika Davidssons viktminskningskurs och har gått ner 20 kilo. Jag mår så otroligt mycket bättre i min kropp nu, och kommer i storlek 38 igen, säger Lotta Gyllensten i kön till nästa träningsstation.
Samtidigt kämpar Kent Holm, 58 år, strax intill, i sin träningsmaskin, medveten om den stora studien och träningens mätbara effekter på kropp och mående.
– Så här i början av året är det tufft, hissen måste väl gå upp helt enkelt och antingen får du jobba på dåligt samvete efter all god mat och dryck, eller så får du tänka på hälsan. Jag citerar Bengt Bedrup och tränar inte för att bli ung, utan för att bli gammal.