Ord brukaren irriterar sig på sär skrivningar

Sär skrivningar gillas inte, inte heller onödiga engelska ord. "Gameday, varför då? Varför inte matchdag?" frågar sig tidigare språkläraren Birger Hedström. I höst håller han studiecirkel i ordbruk och bokstavsskötsel.

Birger Hedström bor i en vindslägenhet i Visby innerstad, huset har gamla anor och är byggt redan 1777. Här retar han sig på de felaktigheter i språket han hör och läser i media.

Birger Hedström bor i en vindslägenhet i Visby innerstad, huset har gamla anor och är byggt redan 1777. Här retar han sig på de felaktigheter i språket han hör och läser i media.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2022-09-03 09:25

Friidrottsmästerskap i rutan, SVT:s programledare André Pops kastar ut frågan till tv-tittarna: ”Hur många svenska medaljer blir det? Gå in på webben och rösta”.

Nej, Birger Hedström röstade inte. Skulle aldrig komma på fråga. 

Varför? Jo, för att det inte är möjligt.

– Det går inte att rösta på hur många medaljer det blir. Tippa eller gissa, möjligen, men definitivt inte rösta!

Och därmed fick det vara, ingen "röstning" från Hedströms sida.

undefined
Birger Hedström bor i en vindslägenhet i Visby innerstad, huset har gamla anor och är byggt redan 1777. Här retar han sig på de felaktigheter i språket han hör och läser i media.

För den som vill finns det ett hav av språkliga felaktigheter att ösa ur. I tv, radio och tidningar, på sociala medier, under samtal vänner emellan eller hörda vid kafébordet intill.

Det är inte så att han aktivt letar efter grodorna, Birger, de dyker upp ändå. Antingen han vill eller inte. "Starta upp", "Mellan 18 till 20 grader", "Stänga ner" och kan man verkligen vara "sjukt frisk".

Och som: ”FN uppskattar att en miljon barn dör av svält”.

– Varför uppskattar de det? Det är mest tragiskt, som han säger.

Eller: ”Janne Andersson har tagit ut bland annat…”.

– Vadå ”bland annat”? Det är inga föremål han nominerar till landslaget. ”Bland andra” heter det.

Med start 12 september håller den tidigare högstadieläraren en studiecirkel på ABF; ”Ordbruk och bokstavsskötsel: Språkriktighet – mot bättre vetande”.

Studieförbundet var inte nödbett, en bra idé är en bra idé och så fanns kursen i höstprogrammet.

Birger hoppas att tillsammans med likasinnade få utlopp för sin milda frustration över galenskaperna i det svenska språket: Särskrivningar, felaktig meningsbyggnad, anglicismerna som vinner mark.

– Jag är övertygad om att det finns de som bryr sig. Jag hoppas det kan bli roliga träffar, säger han.

undefined
Tre block fulla med quiz-frågor har han i sina gömmor, 3650 stycken. "Hur många år låg regalskeppet Vasa på havets botten?". Svara på det, den som kan.

Vi ska ta oss till hur han blev som han är, Birger, och det ska bli lite frågesport också. Han har knåpat ihop drygt 3000 frågor på sin fritid. Varför? För att han hade lust.

Det händer att han hör av sig till oss på redaktionen och påpekar när någon blivit fel.

Även jag har tillrättavisats, som när jag en gång felaktigt använt ordet ”dem” istället för ”de”.

– ”Vet inte herr Magnus Ihreskog att…” skrev jag, det kommer jag ihåg. Det är en replik från filmen ”Hets” 1944 där Stig Järrel spelade ”Caligula”.

Men det där är länge sedan nu, glömt och begravet. Å andra sidan är det onekligen ett vågspel att ge sig på en hel intervju med Hedström, vem vet vad som språkligt kan gå på tok!

undefined
DU&JAG, Birger Hedström.

Nåväl. Birger växte upp på S:t Hansgatan 1, Visbygrabb av födsel och ohejdad vana alltså. Mamma hemmafru och pappa verkmästare på BPA.

Det var 50-tal, en rätt ruffig stad på den tiden, det ser han på gamla bilder.

– Men det var inget vi visste eller tänkte på då. Det jag minns är att det var oerhört barnrikt i innerstaden då. Vi höll till i Slottsparken, spelade, fotboll, brännboll och kula.

Så småningom blev han lärare, men i barndomen fanns en dröm att bli busschaufför och han tog verkligen också busskort men fann sig därefter aldrig bakom ratten.

Jobbade en tid också på bank i Stockholm, ett hugskott som inte passade alls.

Sommaren 1970, han hängde (fast ordet "hängde" gillar han inte, "umgicks" är bättre) med gotländska polare, pratade framtid. 

– ”Du kan väl vikariera som lärare” sade en kompis, han heter Staffan Olsson. Jag hade aldrig tidigare tänkt tanken. Jag har försökt få tag på honom nu på äldre dar utan att lyckas. Jag tänkte jag måste tacka honom, de där orden förändrade hela mitt liv.

Ett ettårigt vikariat på Högby i Hemse, samhällskunskap och kristendom, tände den låga som sedan aldrig slocknat.

Han trivdes så bra med ungdomarna, valde att utbilda sig i språk – svenska, engelska och tyska – och fick efter genomgången lärarhögskola i Stockholm fast tjänst på Södervärnskolan.

Och där blev han kvar i 34 år, från 1978 till pensionen för tio år sedan.

Lärare, Birger…vad är grejen?

– Kontakten med eleverna, att se hur de utvecklas. Trevliga kollegor i all ära men det är eleverna som gjorde att jag trivdes så bra i alla år.

Men alla är inte exemplariska!

– Det du ger får du tillbaka. Lite grand är det så. Jag vill inte påstå att jag var världens bästa lärare, men jag tycker att det oftast fungerade bra.

Och vad tror du dina gamla elever säger om dig?

– Ja, du…det får du nog fråga dem om. De kanske inte ens minns mig, vad vet jag. Men för två år sedan blev jag bjuden på 60-årsfest till en elev jag hade på Solberga 1974, så där måste jag ha gjort något slags intryck.

undefined
Birger Hedström var förbundskaptem i bordshockey mellan 1990 till 1999. Fast så heter det ju inte. "Mellan -90 och -99" eller "från -90 till -99".

”Ordbruk och bokstavsskötsel” heter alltså den studiecirkel som finns i ABF:s höstprogram. Där ska det vältras i språkliga tokigheter, kanske från de skrivblock fyllda med anteckningar som Birger samlat på sig genom åren.

Där finns det mesta, särskrivningar som ”skum tomte”, ”kassa problem” och ”mörk hårig sjuk sköterska”.

Just särskrivningar är det som irriterar folk mest av allt, visar en Novus-undersökning initierad av Språktidningen.

Jag har också svårt för särskrivningar, men vad är egentligen problemet?

– Du menar att man ändå förstår vad som menas? Men det där köper inte jag. Inte nog med att det kan bli ganska komiskt, det kan i värsta fall bli rena missförstånd.

Att han är språkpolis håller han inte med om, det är för negativt laddat. Och nej, han går inte in aktivt och märker ord i samtal eller i kontakt på exempelvis Facebook.

Men konstigheter noteras alltså, i minne och kollegieblock.

Irritationen har växt med åren. Kanske är det en yrkesskada, språklärare som han varit, för mer och mer stör det honom när svenskan inte används korrekt.

– En elev jag hade var bra på alla sätt, minns jag. När jag nu ser henne skriva på Facebook…går det att särskriva ett ord så gör hon det. Jag kan inte förstå det!

Något har alltså hänt med användningen av språket, som han ser det.

– Vissa menar att det kan ha med engelskan att göra, där särskrivs ord på ett annat sätt än i svenskan, men det tror inte jag. Kanske är det att det automatiskt blir särskrivningar i mobilen, exempelvis, och att många tagit efter det. Men det är en tråkig utveckling.

undefined
34 år i rad deltog Birger Hedström vid SM i bordshockey, men nu är det länge sedan han vred på spakarna. 2018 var senast det skedde.

Det finns däremot de som kallar sig språkpoliser. Författaren Sara Lövestam, exempelvis, som givit ut flera språkböcker, bland annat ”Handbok för språkpoliser”.

Birger har den i sina samlingar.

Han märker alltså inte ord i samtal med vem som helst, men när han ringde syrran som fyllde år och undrade ”har du huset fullt av folk nu?” och fick svaret ”Nej, jag är själv” kunde han inte låta bli.

– ”Jag är ensam” heter det. Inte ”själv”. En tid därefter fick jag den boken av henne, det var lite finurligt, tycker jag.

Men även du måste väl ha några egenheter? Sådant som du ofta säger eller skriver fel?

– Ordet ”honom”, det förekommer knappt på talad gotländska. Det blir alltid ”han”. Men däremot använder jag alltid ”honom” i skrift. Men nej, jag är inte helt ofelbar, det är nog ingen!

Säger han och drar fler exempel, ur GT:s tidigare dagliga enkät ”Dagens fråga”, bland annat: ”Vilken är din bästa film?”.

– Tveksamt om någon enda av de tillfrågade någonsin gjort någon film. "Vilken är din favoritfilm?", så borde frågan formuleras.

…och ur en ledartext saxar han en mening som inleds med ordet ”desto”; ”Och då blir det lite problematiskt”.

För att alltså inte tala om den onödiga engelskan i svenskan. Det är ”Sale” i butikerna, ”Gameday” i ishallen och "Frölunda vs Visby Roma". "Versus". Vad hände med bindestrecket!

Är det skillnad om det är "vem som helst" som gör fel eller om det sker i radio, tv och tidningar eller andra offentliga sammanhang?

– Ja, jag tycker det. Det officiella språket bör språket vara korrekt.

undefined
Bordshockeypriser. Men det största i idrottsväg Birger upplevde var när han vakade vid radion den natt 1959 då Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning.

Så där, nu lämnar vi språkriktigheten och ger oss in i allmänbildningens värld. För så är det, Birger har gott om tid och hans skrivblock är inte enbart fyllda med språkligt snubbel.

Tre av dem är fullskrivna med quiz-frågor, totalt 3650 stycken. Tretusensexhundrafemtio.

Eller varför quiz, förresten? Ordet frågesport duger bra!

Han har gjort det för sitt eget höga nöjes skull, men erbjuder också sina tjänster till föreningsträffar och firmafester.

– Jag har även några ”På spåret”- frågor med olika poängnivåer, precis som på tv, berättar han.

Under intervjun halar han fram sina block och ställer mig mot väggen. Det går sådär, rätt på var tredje, ungefär. 

Så vi drar väl några frågor här, rätt svar sist i artikeln:

1 Vad betyder ordet ”istadig”?

2 I vilket sport var Nelson Pessoa aktiv? 

3 Vilken historisk händelse är italienska operan ”Maskeradbalen” baserad på? 

4 Anna Månsdotter var den sista svenska kvinnan som…vadå? 

5 Nämn fyra europeiska huvudstäder på ”B”? 

6 Hur många människor har varit på månen? 

7 Vem gjorde aldrig vad i vilken sjö i en roman av Håkan Nesser? 

8 Vilket är den kortaste sträcka i friidrott där utövarna startar utan startblock? 

9 Vad är en borsalino? 

10 I vilket land heter underrättelsetjänsten ”Mossad”?

Se där, ett axplock, alltså. Många frågor har han tagit ur luften, andra från tidningar eller tv, alltid ögon och öron på skaft.

– Många springer eller spelar padel och håller kroppen igång. Lika viktigt är att man tränar skallen!

Tidigare hade han, och nu byter vi ämne igen, riktigt gott snurr i fingrarna. Under många år var Birger nämligen aktiv inom bordshockey.

34 år på raken i SM, hans sista i Borlänge 2016. Det året förlorade han fler matcher än han vann eller spelade oavgjort och därefter fick det vara. 

Men tre veteran-SM-guld och lika många silver och brons finns i samlingen.

Och det finaste av allt, så säger han det:

– Det jag är mest stolt över är mina år som förbundskapten, det var -90 till -99. Jag var på tre VM, i Helsingfors, Brno och Paris. 

Detta minns jag tydligt, då arbetande på GT:s sportredaktion. Birger brukade ringa och rapportera resultat från tävlingar både här och där.

– Jag hade spelat mot min kusin i Karlskoga när jag var sex, sju år också tyckte det var så kul. När jag sedan i tidigt 80-tal såg en annons om ”SM i ishockeyspel”, som det hette då, anmälde jag mig. Sedan blev det en stor del av min fritid.

Nu är det länge sedan han rörde sitt spel, senast 2018 på Hemse krut- och pappershandel.

– Jag var där och uppvisningsspelade, men som sagt, nu är det länge sedan.

När intervjun är avklarad säger Birger att han hoppats att han inte inlett sina svar på samma sätt varje gång.

Det brukade han be eleverna i skolan, hördes han upprepa ord eller uttryck ville han ha det påpekat för sig.

– Enda sättet att ändra på något är att bli medveten om hur det är, det var därför jag skickade det där mejlet om ”de” och ”dem” till dig.

Annars noterar han att många gör just så, svarar på samma sätt. Nyligen har han i P4 Gotland hört såväl regionstyrelsens ordförande som Gotlands grundskolechef i intervjuer inleda svaret på flera frågor i följd med ”Nej, men…”.

Och så kan vi ju inte ha det, tycker han.

svaren

Hur var det nu? Fixade du frågesporten? Här är hur som helst svaren:

1) Tjurig och envis, 2) Hästhoppning, 3) Mordet på Gustav III, 4) Avrättad, 5) Budapest, Bukarest, Berlin, Bryssel, Bratislava, Bern, Belgrad, 6) Tolv, 7) Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 8) 800 meter, 9) En hatt, 10) Israel.

Birger Hedström

Namn: Birger Hedström.

Ålder: 72.

Bor: Lägenhet i Visby innerstad.

Yrke: Högstadielärare, numera pensionär.

Familj: Döttrarna Hanna och Ida, tre barnbarn.

En bra bok: Den sanna historien om Pinnochios näsa – Leif GW Persson.

En bra skiva: Ballader och grimascher – Cornelis Vreeswijk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!