Förskolan är dammig och varm – nu måste det åtgärdas

Under flera år har Persgränd förskola i Visby haft problem med damm och höga temperaturer på sommaren. Trots flera inspektioner har inget gjorts. Nu kräver miljö- och byggnämnden att problemen åtgärdas.

Ett av problemen på Persgränd förskola är att sanden från utegården sprids in i förskolans lokaler.

Ett av problemen på Persgränd förskola är att sanden från utegården sprids in i förskolans lokaler.

Foto: Jennifer Grönquist

Visby2025-02-25 15:15

Nyheten i korthet

  • Persgränds förskola i Visby har länge haft problem med damm och höga sommartemperaturer.
  • Miljö- och byggnämnden kräver nu att utbildnings- och arbetslivsförvaltningen tar fram två åtgärdsplaner för att lösa problemen.
  • Regionens utbildningsdirektör, Torsten Flemming, medger att situationen är olycklig och att åtgärder måste vidtas, men tror inte att barn eller personal har skadats.

2020 påpekade en förälder i ett brev till regionen att damm från sanden på utegården sprids in i förskolans lokaler och har negativa konsekvenser på luftkvaliteten. Mellan 2022 och 2024 har det gjorts flera inspektioner på förskolan där detta har bekräftats.

I dessa inspektioner framgår det också att temperaturen i lokalerna är mycket hög under sommaren trots att personalen på förskolan försökt åtgärda det med fläktar, neddragna persienner och upphängda, blöta lakan. Temperaturloggar visar ett antal värden som överskrider 26 grader, vilket enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd inte bör överskridas inomhus. 

undefined
Förutom problemet med sanddamm, måste utbildnings- ocg arbetslivsförvaltningen ta fram en åtgärdsplan för temperaturövervakning, då det blir väldigt varmt i förskolans lokaler under sommaren.

Mot bakgrund av detta har miljö- och byggnämnden nu begärt att dessa problem ska åtgärdas. Nämnden kräver att utbildnings- och arbetslivsförvaltningen tar fram två åtgärdsplaner, en för dammet och en för temperaturen. De två åtgärdsplanerna ska vara inrapporterade senast tre månader efter att beslutet vunnit laga kraft.

Regionens utbildningsdirektör, Torsten Flemming, berättar att utbildnings- och arbetslivsförvaltningen kommer jobba tillsammans med teknikförvaltningen för att åtgärda problemen.

– Först har vi velat informera vårdnadshavare om läget och att det inte är någon akut kris. Sen är det klart att vi utifrån ett arbetsmiljöansvar måste fundera på vad vi kan göra för åtgärder tillsammans med teknikförvaltningen kring detta. Det som föreslagits är en åtgärdsplan, så det är nästa steg, säger Torsten Flemming.

undefined
”Det är olyckligt om det är så att vi har haft ett problem länge och att vi inte kommit åt det”, säger Region Gotlands utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Exakt vilka åtgärder det kan komma att bli, kan Torsten Flemming inte svara på. Att problemen funnits i flera år utan att åtgärdas är olyckligt, säger han.

– Där måste vi prata med teknikförvaltningen om hur de tänkt genom åren. För vi har hört det här förut och jag vet att det har gjorts vissa åtgärder. Men det är olyckligt om det är så att vi har haft ett problem länge och att vi inte kommit åt det, säger Torsten Flemming.

Han tror inte heller att varken barn eller personal tagit skada av problemen.

– Det har jag väldigt svårt att tänka mig för då skulle det akut åtgärdas. Skulle det föreligga en risk för hälsa så är det på en helt annan nivå. Det här är ett allmänt arbetsmiljöproblem och det är inte så trevligt att vara i lokalerna helt enkelt, och det måste åtgärdas, säger Torsten Flemming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om