Kollektivtrafikens linjenät behöver göras om enligt regionens kollektivtrafikenhet. De börjar med stadstrafiken och har nu tagit fram ett förslag på ett nytt stadslinjenät.
– Hela linjenätet behöver göras om för att folk ska kunna nyttja kollektivtrafiken. Det ska bli tydligare och enklare att ta sig mellan olika målpunkter på ön. Vi har tittat på hur vi kan göra det smartare och enklare så att bussarna blir mer användbara både för turister och de som bor på ön, säger Jyrki Vainio, regionens kollektivtrafikchef. Han fortsätter:
– Det här hade behövt göras för länge, länge sedan. Det här är saker som vi på Gotland tyvärr har legat lite efter med, men nu försöker vi komma i kapp.
Fyra nya linjer planeras, tre som går genom stan och en som har Visby busstation som ändhållplats. Busslinjerna ska rätas ut i förhållande till dagens linjedragning, turtätheten ska öka och öppettiderna förlängas. De tre linjerna genom Visby föreslås få halvtimmestrafik i rusningstid och entimmestrafik övriga tider. Den fjärde linjen föreslås ha halvtimmestrafik.
– Folk tycker inte att de kan ta sig till sina målpunkter med de linjer som finns i dag och så går de lite krångliga vägar ibland. Så vi försöker sträcka ut linjenätet så att det blir rakare spår med en tydlig bytespunkt mitt i stan. Och så knyter vi ihop hamnen med flyget och stan och Vibble ska in i det hela, säger Jyrki Vainio.
Enligt förslaget kommer Linje 1 i framtiden att gå mellan Gråbo centrum och lasarettet, med möjligheten att förlänga trafiken till Snäck. Linje 2 föreslås gå sträckan Vibble-centrum-Stenhuggaren. Linje 3 ska köra Almedalen- hamnen-centrum-Visby airport. Den sista linjen, linje 4, ska trafikera sträckan Terra Nova-centrum.
– De största förändringarna är väl att vi knyter ihop både flyget och hamnen och att Vibble kommer in i stadslinjenätet, säger Jyrki Vainio.
Innan linjerna kan dras om krävs dock flera åtgärder. Nya hållplatser måste byggas, lämpliga vändplatser måste anläggas liksom en anslutningsväg i Visborgsområdet. Dessutom kommer Kung Magnus väg att behöva stängas av för allmän biltrafik.
– Med den linjeläggning man har, där allting strålar samman i stan, så kommer vi att ha sex bussar stående samtidigt vid busstationen på Kung Magnus väg, säger Jyrki Vainio.
– Vi kommer effektivt att stänga av med bussar och där är det väldigt dumt att ha en massa privatbilister som blir drabbade och hamnar mitt bland bussarna och det blir irritation. Då är det bättre att freda hela området.
Sist, men inte minst, krävs mer pengar.
– Det kostar ungefär fem miljoner i ökade trafikeringskostnader, sedan några miljoner till i infrastrukturåtgärder. Slutsumman blir nio till tio miljoner, säger Jyrki Vainio.
I nästa steg planerar kollektivtrafikenheten att även se över linjedragningen för landsbygdstrafiken. Dessutom vill de införa ett nytt taxesystem. Det nuvarande systemet är i grund och botten en kilometertaxa och krångligt att förstå sig på, menar Jyrki Vainio. Ett annat alternativ vore enhetstaxa, det system som finns i Stockholms län.
– Jag är för enkelhet. Jag skulle föredra enhetspris men det är inte jag som bestämmer, säger Jyrki Vainio med hänvisning till att beslutet ligger hos politikerna i tekniska nämnden. De tar upp förslaget om ett nytt stadslinjenät vid sitt sammanträde den 29 mars.