Vill ha fängelse vid Visby flygplats

Att anlägga ett fängelse på Gotland i anslutning till flygplatsen skulle generera många arbetstillfällen men även innebära minskad risk för flykt och minskad införsel av narkotika till anstalten. Det anser en gotlänning i ett medborgarförslag.

Ett fängelse alldeles intill flygplatsen är förslaget som gotlänningen pitchat till regionen.

Ett fängelse alldeles intill flygplatsen är förslaget som gotlänningen pitchat till regionen.

Foto: Tor Erik Schrøder/arkiv

Visby2024-06-03 06:02

Det är brist på fängelseplatser i Sverige – ett behov som sannolikt inte kommer minska i närtid, det anser en medborgare som skickat förslag till regionen om att anlägga ett fängelse på Gotland.

Anstalten föreslår han ska ligga i nära anslutning till flygplatsen, då fångar lätt skulle kunna flygas in och ut:

”Det skulle skapa mängder med arbetstillfällen så som fängelsepersonal, städning, tvätt, matlagning, sjukvård, tandvård,
byggnadsentreprenörer, reparation/servicepersonal, fler flygrörelser för Swedavia och Visby flygplats.”

Han menar att det skulle innebära säkrare transporter och mindre resurser för övervakning under transport. Det skulle minska risken för fritagning eller flykt under transport, och det skulle minska möjligheterna att föra in narkotika på anstalten:

”Genom flygtransport av interner så startar man från ett inhägnat skyddsobjekt och landar på nästa inhägnade skyddsobjekt och
taxar direkt in på anstaltens inhägnade område.”

I samma veva vill han bygga ut eller flytta tingsrätten, och då gärna i anslutning till fängelset och flygplatsen. De utmaningar han ser är inlösen av mark, VA-frågan, detaljplanefrågan och hur bullerfrågan skulle hanteras. Angående det sistnämnda nämner han att civilflyget nu i vart fall går mot tystare flygplan, vilket är positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!