FÖRSLAGET: Så ska nya Visby lasarett utvecklas

Ortopedin, kirurgin och urologin flyttar till paviljonger för att ge akutmottagningen mer plats. Det är nya förslaget för Visby lasarett. Lösningen kommer att behöva bestå i minst tio år.

Omkring 24 000 besök görs varje år på akutmottagningen på Visby lasarett. Antalet besök har ökat kraftigt och därför behöver mottagningen mer plats.

Omkring 24 000 besök görs varje år på akutmottagningen på Visby lasarett. Antalet besök har ökat kraftigt och därför behöver mottagningen mer plats.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-09-11 06:05

Den planerade om- och tillbyggnaden av akutmottagningen på Visby lasarett stoppades tidigare i år och ska utredas igen. I väntan på en ny utredning har förvaltningen tagit fram en tillfällig lösning för att lösa platsbristen på akuten. Förslaget, som ska upp på hälso- och sjukvårdsnämndens kommande möte, är att sätta upp paviljonger ner mot havet. De skulle i så fall placeras nedanför havskorridoren, mellan dialysavdelningen och helikopterplattan. Lösningen ger ett tillskott för lasarettet på 2 100 kvadratmeter, fördelat på tre våningar.

Arbetshypotesen är att ortopedin, kirurgin och urologin får flytta till paviljongerna. Akuten får omkring 650 kvadratmeter extra mot vad de har i dag.

– Då får vi ett antal britsplatser till i några rum, ytterligare ett akutrum och möjlighet till andra flöden när patienter med infektioner kommer in, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kostnaden beräknas till två miljoner kronor per år, plus sju miljoner kronor för etablering när vatten, avlopp och el ska dras in. Paviljongerna blir en permanent tillfällig lösning:

– Vi pratar om minst tio år. Vi måste utreda operationsavdelningens och intensivvårdsavdelningens framtida behov, det ska finansieras och sen byggas, vilket tar minst fem år. Det är en lång process, säger Mats-Ola Rödén.

Om flytten görs skapar det även plats på lasarettet för att göra kranskärlsröntgen, en undersökning som görs om patienten har kärlkramp, hjärtinfarkt eller vid misstanke om andra hjärtbesvär.

– Det här är en av de absolut största anledningarna till att vi skickar patienter till Karolinska. Att få tillgång till kranskärlsröntgen på Gotland förbättrar vårdkvaliteten, säkerheten och sparar pengar.

När ska flytten vara klar?

– Vi räknar med att det ska vara färdigt till nästa sommar. Paviljongerna kan vara på plats tidigt i vår och sedan måste lokalerna som finns i anslutning till akuten anpassas.

Mats-Ola Rödén berättar att det nu pågår en dialog med personalgrupperna innan politikerna fattar beslut. Men två avdelningar ser utan tvekan positivt på förändringen.

– Dels är det såklart akutmottagningen som får tillgång till större och bättre lokaler, dels kardiologen som får hit kärlröntgen. Framför allt ger det en högre kvalitet för gotlänningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!