Frågan om en turistskatt på Gotland har lyfts tidigare. I en insändare till Helagotland skriver studenterna Alexandra Karlsson och Emma Millgård att ringmuren behöver stora upprustningar, och att en turistskatt är vad som behövs för att rädda världsarvet. Emma Millgård har tidigare studerat till föremålsantikvarie och har nyligen tagit examen från byggnadsantikvarieprogrammet. Alexandra Karlsson har pluggat ett år som byggnadsantikvarie.
– Under utbildningen kom vi mycket in på underhållet av ruinerna. Vi pratade också om kryssningsturisterna som inte har så mycket tid att lägga på mat och shopping. De ser Visby och njuter av allt det fina men de genererar inte så stora inkomster för staden, säger Emma Millgård.
Alexandra Karlsson har länge funderat på hur man kan rädda ringmuren.
– Vi avslutade en kurs med en rundvandring i Visby. Vår lärare tog upp att muren och många andra ruiner är eftersatta, säger hon.
– Många tänker kanske att muren bara kommer att stå kvar, men det behövs resurser, tillägger Emma Millgård.
Hon kallar Visby för ett stort utomhusmuseum och påpekar de vackra omgivningarna.
– Det är ju gratis. Bara det man ser från gatan är så fint och då tänker jag att det är värt att lägga några kronor. Det är kul att kryssningsbåtarna kommer men i förlängningen sliter det på staden, säger Emma Millgård.
Räddningen för världsarvet skulle kunna vara en turistskatt – om man frågar Emma Millgård och Alexandra Karlsson.
– När man besöker Italien eller Mallorca betalar man turistskatt. Det är inte mycket, några euro per dag. Många turister på Gotland skulle nog inte höja på ögonbrynen om det kostade lite, säger Emma Millgård.
På vissa platser kan uteblivet underhållsarbete innebära fara. I februari 2012 inträffade ett ras från muren i Nordergravar. Flera ton sten lossnade från en yta på 25 gånger sex meter. Då skyllde man olyckan på undermåligt underhåll.
Dessutom talades det om svaga cementlagningar, vilka även Alexandra Karlsson och Emma Millgård tar upp.
– När man jobbar med blandat material (cement och kalkbruk) måste man underhålla byggnaden för att undvika risker. Det handlar inte bara om ras, som det gör just nu. Om man tänker på hur länge muren har stått där, och för vår skull som vill ha den kvar, är det viktigt att det inte blir för sent för att ta hand om den, säger Alexandra Karlsson.
– Förr kunde man gå in i många ruiner men nu är det rasrisk på många ställen. Då hålls de stängda, vilket är tråkigt, fortsätter hon.
Emma Millgård tar vid:
– Det blir en säkerhetsrisk. Att man inte kan hålla öppet för allmänheten som förr är ett tecken på att något behöver göras.
Alexandra Karlsson och Emma Millgård säger att kontinuerligt underhåll är viktigt för att hålla muren och andra ruiner i gott skick. Därför sätter sinande finansiering käppar i hjulet för de som vill hålla liv i de nästan tusenåriga byggnaderna.
Studenterna föreslår att skatten ska betalas när turister anländer från båten eller när de kommer till flygplatsen. Många bäckar små, tio till tjugo kronor, skulle kunna bli stora summor som kan användas för att bevara Visbys ruiner.
– När jag betalade turistskatt så gjorde man det på sitt boende. När man köper sin båtbiljett kan man fylla i om man är från Gotland. Så kan det läggas på några kronor om man inte är det. Arrangörerna för kryssningarna kan säkert lösa något liknande, säger Emma Millgård.