Här växer allt utan sol och året om

I en container på en asfaltsplan växer grönsaker utan vare sig sol eller regn. Den nya formen av odling ska minska transporterna och ge lokalproducerade varor året runt.

Ellen Bergström från Green and growing odlar i en container bakom Stora Coop i Visby. Här får hon hjälp av Lova Nordlund och Gabriel Rosén. 30 kvadrat utan regn eller sol motsvarar ändå 6 000 kvadratmeter på friland.

Ellen Bergström från Green and growing odlar i en container bakom Stora Coop i Visby. Här får hon hjälp av Lova Nordlund och Gabriel Rosén. 30 kvadrat utan regn eller sol motsvarar ändå 6 000 kvadratmeter på friland.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-12-25 15:00

På lastkajen bakom stormarknaden sticker en container ut mer än de andra. Där inne skiner solen 18 timmar varje dag, men i konstgjord form.

undefined
Att det går att odla motsvarande 6 000 kvadratmeter frilandsodling i en container bakom Stora Coop i Visby är svårt att tro.

– Odlingscontainern kom till Gotland med färjan den 11 oktober, säger Ellen Bergström och berättar att de första plantorna då redan hade såtts och var på väg upp.

De senaste åren har allt fler större matbutiker satsat på odlingsrum, för att hela året kunna erbjuda kunderna lokalproducerade grönsaker. Stora Coop i Visby har valt att satsa på en containerlösning, där grönsakerna odlas av företaget Green and growing.

– Jag började den här resan i Umeå, där jag och min sambo startade ett identiskt bolag. Vi jobbade parallellt i två år, men slog ihop oss med Green and growing i april, säger hon och berättar att bolaget i dag har ett 20-tal butiker i Stockholm, en handfull i Umeå, och nu den första på Gotland.

Bland kunderna finns också restauranger och bensinmackar, som har behov av större mängder sallad och bladgrönsaker.

undefined
Ellen Bergström från Green and growing odlar i en container bakom Stora Coop i Visby. Här får hon hjälp av Lova Nordlund och Gabriel Rosén. 30 kvadrat utan regn eller sol motsvarar ändå 6 000 kvadratmeter på friland.

Tekniken kallas hydroponisk odling och innebär att man odlar utan jord i en näringslösning. För att rötterna ska få fäste används fibrer från kokos, torv och mossa. Här skördas varje dag, året runt, och utan vare sig behov av eller påverkan på närmiljön.

– Vi har artificiell sol och regn, som är lätta att beräkna mängderna på. Vi har ingen torka, och inget svinn. 96 procent av det som odlas skördas, säger Ellen Bergström och berättar att motsvarande siffra vid odling på friland ligger på ungefär 50 procent.

undefined
Belysningen ändrar färg, för att utveckla olika saker hos grödorna. Det röda ljuset stimulerar blad och blommor, och ger rätta smaker.

För att alltid kunna skörda och få fram nya grönsaker sätts nya frön varje vecka. Dill är storsäljare till jul och nyår, olika sorters sallader, kålsorter, mangold, och örter som basilika, timjan, rosmarin och oregano odlas också. Allt växer på höjden, i hyllsystem som går att flytta på.

– Golvytan är 30 kvadrat, men motsvarar 6 000 kvadratmeter på friland, säger Ellen Bergström och berättar att kapaciteten motsvarar mellan 600 och 700 salladshuvuden per vecka.

undefined
Lova Nordlund tackade ja att dela sin tjänst mellan butiken och containern, där hon nu odlar det som sedan säljs till kunderna.

I november började grönsakerna säljas på Stora Coop, som närproducerade och bara 40 meter gångvägen från containern.

– Vi ska inte ersätta lokala odlare, men minska på transporterna utifrån så mycket som möjligt. Vår stora drivkraft är att öka självförsörjningen, nå de globala målen och skapa arbetstillfällen, säger Ellen Bergström medan Lova Nordlund paketerar nyskördad dill.

Lova började sommarjobba hos Coop och tackade ja, när hon blev tillfrågad att dela sin tjänst med en halvtid i containern.

– Jag har egentligen aldrig varit så intresserad av odling, men fick frågan och tyckte det var kul att få vara med i uppstarten. Nu tycker jag att det är jätteroligt, säger hon.

undefined
Till jul och nyår är dill en storsäljare, Ellen Bergström och Gabriel Rosén jobbar på i odlingen.

Arbetsmiljön är behaglig, året runt som svensk försommar. Värmen kommer från belysningen, i olika färger för att stimulera växtens olika behov och ersätta solen. 500 liter vatten cirkulerar med tillskott av en näringslösning baserad på mineraler.

– Vi besprutar ingenting. Får vi problem med till exempel blomflugor använder vi nematoder, säger Ellen Bergström och visar små påsar med naturlig bekämpning i form av små parasiter som äter fluglarver.

undefined
Nya frön sätts varje vecka, för att hålla flödet och produktionen jämn. Årstiderna utomhus spelar ingen roll, i containern är det sommar året runt.

Hon tror att containerodlingen har en stark framtid, och utesluter inte att fler butiker och restauranger hoppar på. Kontakter har förts med flera intresserade på Gotland.

– På något sätt måste vi lösa att behöva ta allt från andra länder med klimatförändringar som följd. Då är såna här lösningar ett alternativ.

undefined
Ellen Bergström och Gabriel Rosén i odlingen, där det blålila ljuset stimulerar plantornas rötter.
undefined
Hyllsystemen är flyttbara moduler och allt växer från golv till tak för att utnyttja utrymmet maximalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!