På lastkajen bakom stormarknaden sticker en container ut mer än de andra. Där inne skiner solen 18 timmar varje dag, men i konstgjord form.
– Odlingscontainern kom till Gotland med färjan den 11 oktober, säger Ellen Bergström och berättar att de första plantorna då redan hade såtts och var på väg upp.
De senaste åren har allt fler större matbutiker satsat på odlingsrum, för att hela året kunna erbjuda kunderna lokalproducerade grönsaker. Stora Coop i Visby har valt att satsa på en containerlösning, där grönsakerna odlas av företaget Green and growing.
– Jag började den här resan i Umeå, där jag och min sambo startade ett identiskt bolag. Vi jobbade parallellt i två år, men slog ihop oss med Green and growing i april, säger hon och berättar att bolaget i dag har ett 20-tal butiker i Stockholm, en handfull i Umeå, och nu den första på Gotland.
Bland kunderna finns också restauranger och bensinmackar, som har behov av större mängder sallad och bladgrönsaker.
Tekniken kallas hydroponisk odling och innebär att man odlar utan jord i en näringslösning. För att rötterna ska få fäste används fibrer från kokos, torv och mossa. Här skördas varje dag, året runt, och utan vare sig behov av eller påverkan på närmiljön.
– Vi har artificiell sol och regn, som är lätta att beräkna mängderna på. Vi har ingen torka, och inget svinn. 96 procent av det som odlas skördas, säger Ellen Bergström och berättar att motsvarande siffra vid odling på friland ligger på ungefär 50 procent.
För att alltid kunna skörda och få fram nya grönsaker sätts nya frön varje vecka. Dill är storsäljare till jul och nyår, olika sorters sallader, kålsorter, mangold, och örter som basilika, timjan, rosmarin och oregano odlas också. Allt växer på höjden, i hyllsystem som går att flytta på.
– Golvytan är 30 kvadrat, men motsvarar 6 000 kvadratmeter på friland, säger Ellen Bergström och berättar att kapaciteten motsvarar mellan 600 och 700 salladshuvuden per vecka.
I november började grönsakerna säljas på Stora Coop, som närproducerade och bara 40 meter gångvägen från containern.
– Vi ska inte ersätta lokala odlare, men minska på transporterna utifrån så mycket som möjligt. Vår stora drivkraft är att öka självförsörjningen, nå de globala målen och skapa arbetstillfällen, säger Ellen Bergström medan Lova Nordlund paketerar nyskördad dill.
Lova började sommarjobba hos Coop och tackade ja, när hon blev tillfrågad att dela sin tjänst med en halvtid i containern.
– Jag har egentligen aldrig varit så intresserad av odling, men fick frågan och tyckte det var kul att få vara med i uppstarten. Nu tycker jag att det är jätteroligt, säger hon.
Arbetsmiljön är behaglig, året runt som svensk försommar. Värmen kommer från belysningen, i olika färger för att stimulera växtens olika behov och ersätta solen. 500 liter vatten cirkulerar med tillskott av en näringslösning baserad på mineraler.
– Vi besprutar ingenting. Får vi problem med till exempel blomflugor använder vi nematoder, säger Ellen Bergström och visar små påsar med naturlig bekämpning i form av små parasiter som äter fluglarver.
Hon tror att containerodlingen har en stark framtid, och utesluter inte att fler butiker och restauranger hoppar på. Kontakter har förts med flera intresserade på Gotland.
– På något sätt måste vi lösa att behöva ta allt från andra länder med klimatförändringar som följd. Då är såna här lösningar ett alternativ.