Omvärlden i fokus på första maj-firanden i Visby

Fanor, flaggor och banderoller vajade ivrigt i de tidvis mycket friska vindarna. I såväl Bingebyparken som Murgrönan/bussparken i Visby hade hundratals samlats för att lyssna på talare och sjunga kampsånger på arbetarrörelsens högtidsdag.

Flera syriska familjer kom för att visa sitt stöd för det palestinska folket och för att kriget i Gaza ska upphöra.

Flera syriska familjer kom för att visa sitt stöd för det palestinska folket och för att kriget i Gaza ska upphöra.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2024-05-01 19:04

EU-parlamentarikern Linus Glanzelius (S), årets huvudtalare vid Socialdemokraternas firande, hade rest till Gotland med sin familj.

– Vi har varit här jättemycket, jag gifte mig bland annat här, och älskar Gotland. Så jag tog chansen att få komma hit, även om vi inte hinner med så mycket mer den här gången, säger Linus Glanzelius.

undefined
EU-parlamentarikern Linus Glanzelius (S), första maj-talade i Visby och Rute på onsdagen.

Hans tal handlade om säkerheten kring Östersjön, och specifikt den ryska skuggflottan – en fråga han driver i sin roll som EU-parlamentariker.

– Jag har krävt ett svar av EU-kommissionen om vad de tänker göra åt det faktum att ryska oljetankfartyg färdas över havet och att de tankar bara någon kilometer från Gotlands kust. Det handlar också om risken för en miljökatastrof, säger han.

undefined
I Visby gick Socialdemokraternas första maj-tåg från Östergravar till Bingebyparken.
undefined
Uppemot 100 personer beräknas ha deltagit i Socialdemokraternas första maj-tåg genom delar av Visby.

Även på det lokala planet fanns stundande EU-val med i den politiska periferin. Filip Reinhag (S) som klev upp i talarstolen i Bingebyparken, är ett av de gotländska namnen på de respektive riksdagspartiernas lista i valet till Europaparlamentet.

undefined
Saga Carlgren, Vänsterpartiet Gotland, första maj
undefined
Cirka 300 personer gick i Vänsterpartiets tåg, och ännu fler slöt upp vid Murgrönan.

Under Vänsterpartiets första maj-firande var det Saga Carlgren, oppositionsråd och Vänsterpartiet Gotlands kandidat på EU-valsedeln, som klev fram.

– Gå och rösta i EU-valet och visa SD och regeringen vad de har att vänta i riksdagsvalet 2026, var ett Saga Carlgrens budskap till de flera hundra som slagit sig ned i gräset i den lilla parken.

undefined
Vänsterpartiets första maj-tåg gick från Murgrönan/bussparken i Visby, och tillbaka.
undefined
Det fanns gott om tid och plats för fridans. I bild syns bland andra Sofia Svedhammer och Emma Lundström ta sig en svängom vid Vänsterpartiets evenemang..

Utöver att EU-valet den 9 juni låg nära tillhands, handlade slagorden om klimatet, jobben och välfärden under Vänsterpartiets första maj-tåg – där cirka 300 personer gick den traditionsenliga rundan genom delar av Visby innerstad, innan man återsamlades i gräset vid Murgrönan.

undefined
Flera syriska familjer kom för att visa sitt stöd för det palestinska folket och för att kriget i Gaza ska upphöra.
undefined
Solidaritet, miljö och fred fick ta stor plats under firandet vid Murgrönan på onsdagen. I mitten av bilden syns Eva Hele Eriksson med ett plakat.

Permanent vapenvila i kriget i Gaza men också ett hävande av de israeliska ockupationen av Palestina är några av de krav som partiet ställer, och frågan var central även på första maj. På plats fanns flera syriska familjer boende på Gotland. En ung kvinna berättar för Helagotland att flera av dem kommer från Palestina, innan de så småningom bosatt sig i länder som Syrien och Libanon, innan de kom till Gotland.

– Det är viktigt för oss att vara här i dag eftersom det pågår ett krig i Gaza som vi vill ska få ett slut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!