Försvarsmakten vill se lägre hus på Visborg

Husen som planeras på Visborgsområdet blir så höga att de riskerar att inverka på Försvarsmaktens flygverksamhet.

Visborgsområdet är ingen sammanhållande bebyggelse. Därför kan totalhöjden för hus som planeras inte bli högre än 20 meter, anser Försvarsmakten.

Visborgsområdet är ingen sammanhållande bebyggelse. Därför kan totalhöjden för hus som planeras inte bli högre än 20 meter, anser Försvarsmakten.

Foto: Gunnar Britse

Visby2021-12-23 12:25

Förslaget till detaljplan för kvarteren Trombonen och Slagverket är godkänt av miljö- och byggnämnden och för närvarande ute för samråd. Nu har Försvarsmakten yttrat sig.

Trots att det är mer än en halv mil mellan Visborgsområdet och Visby flygplats ser Försvarsmakten problem för flygvapnet. Flygplatsen är ett riksintresse för Försvarsmakten, och för att skydda det finns bland annat ett stoppområde för höga objekt. Området gäller från Stenkyrkehuk i norr till Levide i söder.

Inom stoppområdet accepterar Försvarsmakten byggnader på upp till 45 meter, om de uppförs i redan bebyggda områden. I områden utanför sammanhållen bebyggelse är maxhöjden 20 meter.

Region Gotland ser kvarteren som sammanhållen bebyggelse. Det gör inte Försvarsmakten, som utgår från Lantmäteriets översiktskarta i skala 1:250 000. Där räknas området inte som tätbebyggt, och enligt Försvarsmakten är det därför 20 meters totalhöjd som gäller.

Enligt förslaget till detaljplan kan bygghöjden i vissa fall bli 17 meter. När taket läggs till kan totalhöjden bli omkring 21,5 meter. Det är för högt, anser Försvarsmakten som i sitt yttrande skriver: "Byggnader överskridande 20 meter inom stoppområdet riskerar att påverka möjligheterna till säkra start- och landningar för den flygande militära verksamheten vid Visby flygplats".

– Vi vill ha en varierad bebyggelse, även i fråga om bygghöjd, förklarar planarkitekten Annie Lovén planens utformning.

– Tanken på Försvarsmaktens intressen har funnits med under processen, men vi har sett kvarteren som en komplettering av sammanhållen bebyggelse, tillägger hon.

Nu ska regionen diskutera husens höjd med Försvarsmakten. En möjlig kompromiss anas.

– Vi har yttrat oss över hur planförslaget ser ut i dag. Efter eventuella förtydliganden och förändringar ska vi ta ställning till tänkbara avvikelser, säger Emilia Börjesson Skölling vid Försvarsmaktens avdelning för fysisk planering.

Annie Lovén påpekar att eventuell sänkt totalhöjd inte innebär någon större förändring:

– Nej. Det påverkar till exempel inte antalet bostäder som kan byggas.

Kvarteren Trombonen och Slagverket ska enligt förslaget ge plats för cirka 140 studentlägenheter, ytterligare 140 lägenheter samt tolv radhus. 

Hur hög höjd som tolereras i de båda kvarteren kan inverka på övrig bebyggelse i Visborgsområdet. I planerna för den fortsatta utbyggnaden finns kvarter med femvåningshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!