"Räcker inte med det försvar vi redan har på Gotland"

Försvaret av Gotland har hamnat högt på agendan under Almedalsveckan. Försvarsminister Peter Hultqvist betonar att den militära närvaron på ön kommer att behöva stärkas ytterligare: "Vi har ett mycket oberäkneligt Ryssland i vårt närområde".

Micael Bydén ställde upp på en selfie framför Expressens scen under Almedalsveckan.

Micael Bydén ställde upp på en selfie framför Expressens scen under Almedalsveckan.

Foto: Clara Wasell

Visby2022-07-06 06:02

Titt som tätt dånar JAS-planen över Visby som för att påminna almedalsbesökarna om det säkerhetspolitiska läget, där Gotland hamnat i centrum för debatten.

Både försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén är på plats för att bland annat diskutera vilken roll Gotland spelar i upprustningen av det svenska försvaret. 

Micael Bydén, som i måndags intervjuades på Expressens scen, inledde med att säga att det känns viktigt att vara tillbaka på Almedalsveckan igen. 

– Mot bakgrund av den mörka fond vi har i omvärlden är det mer angeläget än någonsin att samlas för att diskutera demokratin.

undefined
Försvarsmaktens militärfartyg HMS Belos har lagt till i Visby hamn.

Angående Gotlands roll i säkerhetspolitiken betonade han öns strateggeografiska läge.

– Om man tittar på kartan ligger Gotland bra till i förhållande till andra aktörer, inte minst Ryssland. Den som kontrollerar ön och kan agera härifrån sitter i en väldigt bra position.

Sedan ett par år tillbaka har Gotland återmilitariserats. Gotlands regemente, beläget på Tofta skjutfält, har återupprättats och både hemvärnet och värnpliktiga är på plats på ön. 

Försvarsministern Peter Hultqvist, som tog emot media utanför det 105 meter långa militärfartyget HMS Belos i Visby hamn, menar att den militära närvaron på Gotland kommer behöva styrkas ytterligare i framtiden, både med luftvärn och antal krigsplacerade.

– På grund av kriget i Ukraina är vi i ett helt annat läge nu och då är det viktigt att lyfta Gotlands strategiska position. Det räcker inte med det försvar vi redan har här, det måste till mer. Vi har ett mycket oberäkneligt Ryssland i vårt närområde. 

undefined
Peter Hultqvist tog emot media utanför det 105 meter långa militärfartyget HMS Belos i Visby hamn.

Hultqvist anser att Sverige måste bygga en tröskel för angrepp och investera för att öka försvarets uthållighet på ön.

Även överbefälhavare Bydén ser det som ett viktigt beslut att permanenta den militära närvaron på Gotland.

– Återuppbyggandet av försvaret här har tagit flera steg, men vi är fortfarande på den resan. 

Statsminister Magdalena Andersson nämnde Gotland under sitt almedalstal på söndagen. Statsministern pratade både om upprustning och vikten av ett framtida Nato-medlemskap.

undefined
Micael Bydén ställde upp på en selfie framför Expressens scen under Almedalsveckan.

Överbefälhavare Bydén är övertygad om att det är rätt av Sverige att ansöka om medlemskap i Nato.

– Men den som trodde att vägen mot ett Natomedlemskap var en rak Autobahn utan gupp eller kurvor hade nog lite för höga förväntningar.

Varken Hultqvist eller Bydén ser med någon större oro på att anställa fler folk i Försvarsmakten. Hultkvist konstaterar att det finns en mycket bättre rekryteringsgrund nu än för bara tio år sedan.

– Värnplikten har skapat ett större intresse. Jag har träffat många värnpliktiga som räcker upp handen på frågan om de hade velat fortsätta arbeta inom verksamheten. 

Bydén ger Ukraina som exempel när han riktar sig till publiken:

– Där ser vi en unik försvarsvilja från en hel befolkning. Det är någonting vi måste fundera på och ta med oss. Alla framför mig som är 16 år och äldre har ett ansvar i totalförsvaret. Vi måste inse värdet av det fina vi har att skydda.

Avslutningsvis fick Bydén frågan om det är möjligt att överskatta riskerna vi står inför:

– Svaret på den frågan har du redan. Det är krig i Europa. Att då prata om överskattning, det vet jag inte var det skulle komma ifrån.

Svenskt Natomedlemskap

Den 5 juli deltog utrikesminister Ann Linde vid ett sammanträde i Bryssel där samtliga Natoländer undertecknade anslutningsprotokollet för Sverige. Undertecknandet innebär att alla Natoländer kan gå vidare och ratificera protokollet, vilket möjliggör svenskt medlemskap i Nato. När Natoländerna har ratificerat kan Sveriges anslutning underställas riksdagen för godkännande. Sverige får status som ansökarland fram till dess att anslutningsprotokollet ratificerats.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!