Förundersökning inledd efter upptäckten på uteserveringen

Den misstänkta asbesten utanför La Fontana har förvisso plockats bort, men nu har en förundersökning om misstänkt miljöbrott inletts. Uteserveringen är fortfarande täckt med spånskivor och plast.

La Fontanas uteservering har täcks med spånskivor och plast.

La Fontanas uteservering har täcks med spånskivor och plast.

Foto: Åsa Sveds

Visby2025-02-03 11:06

När La Fontana på Hästgatan i Visby började renoveras rev byggfirman ner en del material som troligen består av asbest. En förbipasserande såg att det låg rör och annat som hen trodde var asbest och gjorde en polisanmälan.

undefined
Det här rivningsmaterialet misstänks vara asbest.

Polisen har varit där och tagit upp en anmälan om brott mot miljöbalken. Åklagaren Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder förundersökningen i ärendet.

– Det finns anledning att anta att det handlar om ett miljöbrott, säger han.

Polisen undersöker vad som har hänt och vilka som kan ha varit inblandade. Enligt åklagaren är det inte någon som är misstänkt för brott ännu.

– Jag utreder om det är någon som gjort sig skyldig till framkallande av fara för annan, säger Gunnar Jonasson.

undefined
Genrebild. Asbest är förbjudet i Sverige sedan 1982.

Från regionens sida har Martin Beijer som jobbar med miljöskydd, varit till uteserveringen och konstaterat att materialet som misstänks vara asbest är omhändertaget och bortforslat enligt gällande regler.

– Det är den biten vi har ansvar för, säger han.

Att det är frågan om asbest är han ganska säker på.

– Jag har en stark misstanke om att det är asbest. Sannolikheten är stor, bara om man tittar på fotografierna, säger Martin Beijer. 

undefined
Genrebild. Det var en privatperson som upptäckte att asbestliknande material slängts på uteserveringens golv.

Uteserveringen där rivningsmaterial låg, har spikats för med spånskivor och plast. Enligt krögaren ska överbyggnaden av uteserveringen användas som ett förråd i samband med renoveringsarbetet.

– Det är mitt ansvar. Jag har en dialog med regionen och har ansökt om tillstånd hos polisen. Säger de nej får jag plocka bort det, har krögaren tidigare sagt om de provisoriska väggarna och taket.

Jessica Kruse är enhetschef på regionens avdelning som har hand om markupplåtelse. Hon berättar att det bara är en del av uteserveringen som står på regionens mark. Det finns ett tillstånd att använda den för uteservering.

– Om den används till något annat behöver man söka nytt tillstånd och det har jag informerat krögaren om, säger Jessica Kruse.

Nytt användningsområde kräver även polisens tillstånd enligt ordningslagen.

– Men vi har vetorätt. Vi bedömer om det nya användningsområdet är möjligt eller lämpligt att använda platsen till, säger Jessica Kruse. 

Den delen av uteserveringen som står på fastighetsägarens mark kräver i stället godkännande av regionens byggavdelning.

Setareh Abdollahi är enhetschef för bygglov i regionen. Han har inga invändningar mot arrangemanget.

– Man får spärra av med spånskivor under pågående renoveringsarbete, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!