Frälsningsarmén hjälper behövande i jul

Fler söker ekonomiskt stöd hos frälsningsarmén i Visby. Samtidigt tror Johanna Fryk som är kårledare fortfarande att det är mycket tabubelagt att inte klara sig själv.

Ända sedan slutet på 1800-talet har Frälsningsarmén "Hållit grytan kokande", säger Johanna Fryk.

Ända sedan slutet på 1800-talet har Frälsningsarmén "Hållit grytan kokande", säger Johanna Fryk.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Visby2019-11-25 10:00

Med lite mer än en månad kvar till julafton tar Frälsningsarméns ansökningstid för bidrag till jul slut. Tidigare år har någonstans mellan 350 och 380 gotländska hushåll vänt sig till den kristna organisationen för en hjälpande hand kring klappar och mat.

– Det är egentligen ingen specifik grupp som sticker ut. Pensionärer, barnfamiljer och ensamstående. Gemensamt är att de alla har det svårt ekonomiskt. Ända sedan slutet på 1800-talet har Frälsningsarmén "Hållit grytan kokande" runt om i världen och hjälpt dem som behöver hjälp under vintertid, säger Johanna Fryk, kårledare i Visby. 

Länge ansvarade Ann-Christine Karlsten för julhjälpen, i en intervju med GA i november 2018 berättade hon om ett ökat antal ansökningar om hjälp de senaste åren. Johanna Fryk, som jobbat bredvid, ser också utvecklingen.

– Min uppfattning är att samhällsklimatet blir hårdare, att fler hamnar mellan stolarna. Men det verkar också som att fler och fler får kunskap om den hjälp som finns att tillgå. 

Samtidigt menar hon att det inte är helt lätt att ta steget till att be om hjälp.

– Det är extremt tabubelagt tror jag. Många skäms mycket. Det är en mentalitet som jag tycker mig se i Sverige: Man ska vara sin egen lyckas smed och att vara bidragstagare ses som något fult. Det finns mycket sur mjölk att hantera i samhället. 

Förra året kunde 345 000 kronor samlas in tillsammans med 600 julklappar.

– Vi har inga konkreta siffror ännu. Förra året var det 401 hushåll som fick hjälp från Frälsningsarmén, i år verkar den siffran bli högre och behovet större.

Pengarna som samlas in kommer från privatpersoner, föreningar och företag.

– Visby brukar finnas i topp bland de svenska kårerna när man ser till insamlade medel. Det beror inte på oss utan på alla generösa människor. Jag vill verkligen att min tacksamhet ska nå gotlänningarna som tänker på andra, den där hundralappen man lämnar i vår gryta bidrar till något bra, säger Johanna Fryk. 

Hur tar man sig an den här utmaningen varje år?

– Vi litar på att Gud, och alla han använder på jorden, hjälper oss att nå våra mål. Så vitt jag vet har det aldrig saknats pengar när räkningarna ska betalas. I de fall vi får något överskott används det till sommaraktiviteter och lägerverksamhet under resten av året. 

Min uppfattning är att samhällsklimatet blir hårdare, säger Johanna Fryk.
Min uppfattning är att samhällsklimatet blir hårdare, säger Johanna Fryk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!