I efterhand framstår det hela som lätt svindlande för Joachim Pettersson, en av grundarna.
– Vi har ju alltid jobbat med en långsiktig plan. Men nej, där i början trodde jag så klart inte att företaget skulle växa sig så här stort, säger han.
När firman såg dagens ljus 2011 hade fiberutbyggnaden på Gotland börjat ta fart och det var bråda dagar för uppstickaren BRS Networks.
– Förfrågningar vällde in. Vi tvingades lära oss att göra allt från ax till limpa: Rita, designa, projektera, styra grävare. Vi insåg samtidigt att detta skulle ta slut en dag. Jag menar, efter ett tag går man ju i mål med utbyggnaden, och då kan man inte räkna med en massa förfrågningar, säger försäljningschefen Per Jordeglans, som anslöt till BRS Networks 2015.
Skulle man skala ned och nöja sig med underhåll av befintlig fiber när den dagen kom – eller expandera någon annanstans? Det var alternativen. BRS Networks valde det senare.
– Så vi öppnade ett kontor i Oskarshamn. Men – samma sak skulle ju hända där i takt med att fiberutbyggnaden i Sverige fortskred. Så vi fick börja se oss om utanför landets gränser, säger Per Jordeglans.
Återigen började det komma förfrågningar. Den här gången från Tyskland.
– Fiber hade inte prioriterats där och kompetens fattades. Därför började man snegla mot Skandinavien, som legat i framkant. När vi började där nere låg utbyggnaden på runt 2 procent i Tyskland. I Sverige var vi uppe runt 70 procent vid samma tillfälle, säger Joachim Pettersson.
Ett kontor öppnades i Düsseldorf, som blev basen för BRS Networks verksamhet i Tyskland. Själva arbetet har dock varit koncentrerat till Hannoverregionen.
– De första åren blev prövande emellanåt. Det övergripande greppet som vi är vana vid här hemma saknas i deras fiberutbyggnad. Det sker mer på kommunnivå. Dessutom skiljer sig företagskulturen, som är mer stuprörsformad där nere, säger Joachim Pettersson.
Men med tiden började slitet på kontinenten kännas mödan värd.
– Förra året hade vi ett bra, produktivt år med stora volymer, som gjorde att vi kunde använda vår personal på ett effektivt sätt. Det är därför vi bedömer att vi kan ha en permanent närvaro i Hannover och öppna ett kontor även där, säger han.
Ett avtal har tecknas med nätägaren htp och nu väntar runt 6 000 anslutningar i regionen.
– Det är ungefär lika många som finns på Gotland, säger Joachim Pettersson för att sätta in siffran i ett sammanhang.
Enligt Per Jordeglans låg omsättningen för koncernens samtliga bolag på 200 miljoner kronor förra året.
– Det är jäkligt häftigt att vi som gotländskt bolag har förmånen och möjligheten att kunna göra allt det här. Vi har inga riskkapitalister i ryggen som sitter och kräver vissa resultat, annars drar man ur pluggen. Det gör att vi kan vara modiga – och långsiktiga. Vi vill inte vara som de andra företagen i branschen, som drar vidare så fort arbetet är utfört, säger han.
Det är i ljuset av detta som etableringen i Hannover ska ses, framhåller Joachim Pettersson.
– Målet är inte att tälja guld och tjäna massvis med pengar. Det gör man inte genom att sälja timmar på det här viset. Det handlar mer om att trygga arbetstillfällen för våra anställda. Kontoret i Hannover ska vara en så nära gren till den gotländska verksamheten att man lätt kan flytta personal mellan de olika lokalkontoren, säger han.