Ny invasiv snigel upptäckt: "Avliva den"

Först kom mördarsnigeln. Nu sprids ännu en ny art på Gotland. I flera trädgårdar i Djuplunda och Haga i Visby har den invasiva svarthuvade snigeln hittats.

Tiina Kumpula med en av de svarthuvada sniglarna som hittats i villaområdet i södra Visby. "Avliva dem", är hennes uppmaning.

Tiina Kumpula med en av de svarthuvada sniglarna som hittats i villaområdet i södra Visby. "Avliva dem", är hennes uppmaning.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-10-16 20:05

Det var hösten 2019 som den svarthuvade snigeln första gången upptäcktes i landet. Den har spridit sig snabbt och finns i dag på ett 30-tal platser. Nu har den upptäckts även i Djuplunda och Haga i Visby.

– Det var en privatperson som anmälde den i slutet av september, säger Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, och berättar att svarthuvade sniglar har hittat dels i ett skogsparti men också i stort antal i en villaträdgård i området:

– Hittar man en hittar man flera. Här hittade jag en dag ett 70-tal sniglar, säger hon och visar platsen intill en gångväg.

undefined
Svarthuvad snigel lever nu i stort antal i villakvarter i södra Visby, berättar Tiina Kumpula.

Sniglarna lägger ägg i stort antal under hösten, ägg som övervintrar och kläcks till våren. Det är därför viktigt att agerar nu, för att minska risken för en invasion när de kläcks, menar Tiina Kumpula:

– Avliva dem. En del klipper dem med sax, men jag vill inte säga vilket sätt som är det mest humana, säger hon.

Man misstänker att spridningen sker via handel med jord och växter. Den invasiva svarthuvade snigeln har spridit sig från Kaukasus, Turkiet och Iran till flera länder i Europa. Vanligast är den i Tyskland där den har funnits i cirka 20 år, men den förekommer också i Lettland, Litauen och Belarus. 

undefined
Svarthuvad snigel är ännu en invasiv art för Gotland. Den är lätt att känna igen på sitt mörka huvud och andningshålen på kroppens sidor.
undefined
Tiina Kumpula med en av de svarthuvada sniglarna som hittats i villaområdet i södra Visby. "Avliva dem", är hennes uppmaning.

I det drabbade området i Visby ska nu åtgärder genomföras.

– Vi kommer att lägga informationsblad i alla brevlådor, både i Djuplunda och i Haga, och jag kommer att informera alla handelsträdgårdar, säger Tiina Kumpula.

 Skogsområdet där flest exemplar hittills har hittats ska saneras tillsammans med Region Gotland.

– Jag har haft kontakt med arbetsledaren för parken. Så snart det går ska vi träffas med arbetslaget och jag hoppas att de ska avliva dem, säger hon.

undefined
Här syns andningshålet tydligt, liksom det mörka huvudet. Svarthuvad snigel ska, enligt Tiina Kumpula, avlivas omedelbart.
undefined
Trots att det är frost i gräset kryper flera exemplar av den invasiva svarthuvade snigeln runt i Visby i jakten på mat och för att sprida sina ägg.

Länsstyrelsen råder nu alla på Gotland att vara uppmärksamma i sin trädgård och motverka att snigeln sprider sig. Man befarar att arten kan bli ett problematiskt skadedjur och klassar den som invasiv.

– De flesta blir förskräckta. Lite stressad blir jag, men det är bara att ta tag i problemet. Det här är inte första och inte sista gången det kommer en ny snigelart, säger Tiina Kumpula.

undefined
Tiina Kumpula är naturvårdshandläggare och hon ser mycket allvarligt på de nya invasiva arter som kommer till Gotland.

Hon berättar att snigeln känns igen på sitt svarta huvud och i övrigt gråaktiga kropp. I form och storlek är den ungefär som en åkersnigel och kan bli upp till 70 millimeter lång. Den kan skiljas från andra liknande snigelarter genom att den alltid har andningshålet baktill i mantelns högersida.

Tidiga insatser och bekämpning är viktigt om man hittar en snigel.

– Om du upptäcker svarthuvad snigel på din tomt ska du ta bort och avliva den. Tänk dock på att det finns flera önskade arter av sniglar, så ta inte död på sniglar som du inte är säker på är svarthuvad snigel, säger Tiina Kumpula.

Länsstyrelsen vill att den som hittar en svarthuvad snigel inte bara avlivar den utan också rapporterar in den till sajten artportalen.

undefined
Svarthuvad snigel, lätt att känna igen och bör avlivas, men först efter att man är säker och inte råkar ta livet av någon nyttig art istället.
undefined
Här i skogsområdet intill en gångstig har Tiina Kumpula hittat 70 sniglar vid samma tillfälle. Nu ska de saneras.

Villaägare kan hålla extra koll kring komposter, där olika arter sniglar trivs. Att döda de första exemplaren svarthuvad snigel är betydligt enklare än när de hunnit få fäste och sprida sig, menar Tiina Kumpula.

Den är bara en av en rad invasiva arter som hotar den naturliga biologiska mångfalden.

– Det blir nästan krigstermer, men vi måste mobilisera nu. Vi har några år på oss, sedan blir det jättedyrt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!