Lär ut framtidskoll för företagsamhet och försörjning

Hälften av öns niondeklassare samlades för att få koll på sin egen ekonomi och kommande yrkesliv, i en oviss framtid.

Nicoline Roswall är regionchef på UF Gotland, som anordnar halvdagen om ekonomi, arbetsliv och företagsamhet för högstadieelever och startar så kallade UF-företag med gymnasieelever. ”Man kan göra vad man vill, så länge man satsar på det”, säger hon.

Nicoline Roswall är regionchef på UF Gotland, som anordnar halvdagen om ekonomi, arbetsliv och företagsamhet för högstadieelever och startar så kallade UF-företag med gymnasieelever. ”Man kan göra vad man vill, så länge man satsar på det”, säger hon.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-10-23 16:05

– Det har förändrats otroligt mycket och yrken kommer och går hela tiden, säger Nicoline Roswall, som är regionchef på UF Gotland.

Hon arbetar med ung företagsamhet och vill hjälpa barn och unga in i samhället och arbetslivet. Öns niondeklassare bjöds in för en halvdag med framtidskoll och 270 elever kom. På schemat stod gymnasieval, entreprenörskap, arbetsmarknad och privatekonomi i ett samhälle som förändras.

– 60 procent av de som går på lågstadiet, kommer jobba med det som inte finns idag. När jag var liten fanns det inte influencers och youtubers, säger Nicoline Roswall och tar upp hur sociala medier har skapat nya yrken och förebilder.

– Det ger en bild av att man tjänar väldigt mycket, väldigt fort och utan någon större ansträngning. Man ser ingen riktig baksida av det och att man inte kan konsumera som en influencer gör. Allt beror på hur mycket man får in, säger hon.

undefined
Olivia Nite är projektledare för Swedbanks samhällsengagemang och föreläste om privatekonomi för gotländska niondeklassare på Wisby Strand i Visby.

Arbetsmarknaden har blivit mer digital och Nicoline Roswall tar coronakrisen som exempel på hur förutsättningar kan förändras snabbt, med studier på distans och arbete hemifrån. Andra kriser och anpassningar kan komma av prishöjningar och lågkonjunktur.

– Det märks inte så mycket hos ungdomarna ännu, utan mer hos de som är företagare idag. När det påverkar unga mer direkt så kommer de nog förstå, säger hon.

Tanken är att förbereda och stärka unga gotlänningar inför framtidens utmaningar.

– Det vi vill skicka med dem är att fortsätta vara nyfikna och kreativa för att lösa problem man hamnar i, oavsett om det blir en lågkonjunktur eller pandemi, säger Nicoline Roswall.

undefined
Niondeklassarna Vilma Malmer, Maja Kraby, Beatrice Gustafsson, Maria Spolander och Embla Thuresson, från Guteskolan.

Bland högstadieeleverna på plats finns både en oro över och längtan efter att stå på egna ben.

– Priserna höjs redan nu, säger Embla Thuresson som går i nian på Guteskolan.

– Det kan bli svårt att få ihop det, säger skolkamraten Beatrice Gustafsson och tillägger snabbt.

– Samtidigt känns det roligt med friheten.

Föreläsningarna och övningarna under dagen väcker tankar om att flytta hemifrån, studera vidare, skaffa jobb och tjäna pengar.

– Det är spännande också att få ta hand om sig själv, säger Vilma Malmer.

undefined
Olivia Nite är projektledare för Swedbanks samhällsengagemang och föreläste om ekonomi för gotländska niondeklassare.

Under ett av dagens pass får högstadieeleverna lära sig om olika sätt att klara sig ekonomiskt.

– Du kan bli rik på två sätt. Antingen skaffar du dig en högre inkomst eller så ser du över dina utgifter, säger Olivia Nite som är föreläsare från Swedbank.

Hon pratar om hur små utgifter kan bli stora, med räkneexempel över vad dagliga energidrycker eller take away kaffe kostar på ett år. Om vad som kan köpas i stället om pengarna sparas, som ett par air pods eller kanske ett körkort.

– Ni kommer att behöva göra val hela livet, vad ni vill lägga pengarna på, säger hon och nämner studiebidraget när de börjar gymnasiet och löneutbetalningarna när de börjar jobba.

De elever från Guteskolan som GA pratar med har en månadspeng som varierar mellan 200 och 400 kronor. De beskriver dagens ekonomiföreläsning som ganska nyttig.

– För att lära sig spara redan nu, säger Beatrice Gustafsson.

– Och att inte spendera så mycket pengar, säger Maria Spolander.

När de ska välja yrkesväg väger de in om det är välbetalt, men det är inte viktigast.

– Så klart vill man ha en bra inkomst men också jobba med något man älskar, säger Embla Thuresson och hennes skolkamrater håller med.

Det gör även Nicoline Roswall, från UF Gotland.

– Man kan tjäna pengar på det man älskar, men det behöver inte betyda att man blir miljonär, säger hon.

undefined
Nicoline Roswall är regionchef på UF Gotland. De förbereder ungdomar för ett yrkesliv och för att klara av sin privatekonomi.
Olivia Nites ekonomitips

Spara tio procent av din månadspeng, studiebidrag eller lön och ha två månadsinkomster i buffert.

Sätt upp ett sparmål och starta ett sparkonto på banken med en automatisk överföring.

Jämför priser innan du handlar och köp gärna second hand. Fundera på värdet innan du blippar.

Skydda dig mot bedrägerier, genom att aldrig lämna ut koder, kort eller bankuppgifter och var misstänksam mot alltför generösa erbjudanden.

Undvik privatlån för konsumtion och granska dolda avgifter vid avbetalning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!