Från 25 till 200 kvadratmeter – hit flyttar Fritidsbanken

Det räcker med att en familj kliver över tröskeln för att Fritidsbankens lokal på Gråbo ska bli full. Den tiden är snart förbi.
Nu packar man ner pjäxorna, benskydden och ridhjälmarna och flyttar allt till Stenkumlaväg.

Fritidsbanken, som erbjuder gratis utlåning av sport- och friluftsutrustning, har varit på jakt efter en ny lokal i flera år. Tack vare regionens stöd och en välvillig hyresvärd kan man äntligen göra slag i saken. ”Öppnar för nya möjligheter”, säger platschefen Peder Wennersten, här tillsammans med projektledaren Daniel Johansson.

Fritidsbanken, som erbjuder gratis utlåning av sport- och friluftsutrustning, har varit på jakt efter en ny lokal i flera år. Tack vare regionens stöd och en välvillig hyresvärd kan man äntligen göra slag i saken. ”Öppnar för nya möjligheter”, säger platschefen Peder Wennersten, här tillsammans med projektledaren Daniel Johansson.

Foto: Edvin Högdal

Visby2025-01-11 18:00

– Nu när jag står här kan jag nästan bli lite fascinerad. Hur har vi ens klarat av att bedriva vår verksamhet på det gamla stället?

Vid årsskiftet fick platschefen Peder Wennersten tillträde till lokalerna som en gång inrymde Harry Carlssons hushållsmaskiner och nu ska bli Fritidsbankens nya nav på Gotland.

Ytan mäter cirka 200 kvadratmeter. På Gråbo var motsvarande siffra 25.

– Jag tror att vi alltid sett lokalerna på Gråbo som temporära, men nu går det inte längre. Vi är uppe i runt 4 000 artiklar, och att hantera det logistiskt på 25 kvadrat ... Det har blivit mycket spring mellan våra förråd helt enkelt, säger Peder Wennersten.

Det har gått drygt sju år sedan Fritidsbanken, som erbjuder gratis utlåning av sport- och friluftsutrustning, etablerades på ön. Riktig skruv tog det först 2023, då man plötsligt gick från 2 000 utlån till 13 000 – och nu närmar man sig den magiska siffran 20 000.

– Det tar tid att ändra människors beteendemönster. Därför har vi fått arbeta uppsökande för att öka kännedomen om Fritidsbanken. Jag tror att det arbetet burit frukt. Fler har insett hur lätt det är att låna från oss istället för att köpa de här prylarna, säger Peder Wennersten.

undefined
Så här såg det ut för sju år sedan när Fritidsbanken invigde lokalerna vid Träffpunkt Gråbo.

Konceptet vilar på ideell grund och har därför varit beroende av regionen. Under hösten beslutade sig politikerna till slut för att permanenta satsningen.   

– Vi har ju insett ganska länge att vi behöver en större lokal. Samtidigt har vi varit lite försiktiga med att dra på oss högre hyra när vi inte vetat hur stödet från regionen kommer att se ut framöver. Nu har vi säkrat upp det och därför är det dags att ta steget, säger Daniel Johansson, idrottskonsulent vid RF-Sisu och projektledare för Fritidsbanken.

Storleken på lokalen och läget längs Stenkumlaväg medför så klart högre hyreskostnader. Ökningen blir ändå inte så dramatisk som man kunde tänka sig, eftersom man har en välvillig hyresvärd i affärsmannen Kenneth Carlzon.

undefined
Om allt går som planerat kommer Daniel Johansson och Peder Wennersten kunna inviga den nya lokalen i mitten eller slutet av februari.

– Vi kan göra den här flytten för att han ställt upp och gått ner på lägsta hyresnivån. Han har fina minnen från idrotten och ville stötta oss, vilket är helt fantastiskt. Det är guld värt att kunna samla alla prylar på ett ställe, säger Daniel Johansson.

I samband med jullovet testade man obemannad utlåning av skridskor på plats i Visby ishall. Det kommer man att fortsätta göra – och expandera till Hemse och Slite.

– Genom att flytta skridskorna till ishallarna lösgör vi många hyllmeter som vi kan fylla med annat. Och så ny, större lokal på det, säger Peder Wennersten.

undefined
I och med flytten går man från 25 kvadratmeter till runt 200. ”Det är guld värt att kunna samla alla våra prylar på ett ställe”, säger Daniel Johansson.

Ja, hur kommer flytten att påverka verksamheten?

– Först det uppenbara: Att vi slipper ha folk som står och köar utanför. På Gråbo räcker det att en familj kommer in, då är lokalen full. Sedan öppnar det här för att Fritidsbanken kan bli mer av en mötesplats med workshops, föreläsningar och annat.

undefined
På adressen fanns tidigare Harry Carlssons hushållsmaskiner, som sedermera flyttade till Flexhuset och blev Elon. Fastigheten ägs av Kenneth Carlzon, son till den nyligen framlidne Harry Carlsson.

Hästjobbet att tömma Fritidsbankens tre förråd och transportera alla prylar till den nya adressen har inletts. I mitten eller slutet av februari hoppas man kunna öppna på Stenkumlaväg.

– Vi kan idrott och sociala frågor, men är inga speditörer eller logistikexperter, så vi får se om tidsplanen håller. Och det blir väl ett glapp där på en vecka eller så när vi måste hålla helt stängt. Av erfarenhet vet vi dock att februari brukar vara en ganska lugn period på Fritidsbanken, och nu har vi ju dessutom skridskorna på annat håll, så förhoppningsvis ställer det inte till det för någon, säger Peder Wennersten.

Fakta

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in och lånar ut sport- och friluftsprylar utan kostnad. Den första Fritidsbanken öppnade 2013 i Värmland. Sedan dess har konceptet spridits till stora delar av landet och 2017 kom turen till Gotland. Den drivs av RF-Sisu Gotland med stöd från Region Gotland. 

Tidigare hade Fritidsbanken även en lokal i Klintehamn, men denna bommades igen för ett år sedan på grund av höjda hyreskostnader. 2024 lånade man ut knappt 18 000 artiklar på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!