I tider av social distansering har efterfrågan på att handla på nätet – leveranser med så minimal fysisk kontakt som möjligt – skjutit i höjden. I analysföretag Kantar Sifos undersökning "Kantar Global Covid-19 Barometer" framgår att 20 procent av konsumenterna globalt handlar mindre i fysiska butiker under pandemin.
Att coronaviruset ökat intresset för e-handeln är ingen överaskning, men det fanns en tid då tron på näthandel inte var riktigt lika stark. I slutet av 00-talet hade Jens Ahlander, som driver klockbutiken Klockia i Visby innerstad, börjat lyfta blicken mot framtidens handel.
– Jag satt i styrelsen för en kedja för klockor och tyckte att vi skulle starta en webbshop. Jag trodde på idén. Det gjorde inte de.
I stället stämde han träff med Faktab (dåvarande Payex) för att diskutera framtidens betallösningar. Men möttes av samma inställning.
– De tyckte inte att det var intressant att sälja fakturor till privatpersoner. De trodde inte riktigt på idén, minns Jens Ahlander.
Han vände blicken mot ett annat håll – mot Handelshögsklan i Stockholm, till tre ekonomistudenter som nyligen startat ett företaget Kreditor. Klarna (som Kreditor senare döptes om till) och idén om en digital tjänst för fakturabetalning för privatpersoner har förändrat näringslivet i grunden. Jens Ahlander och Klockia blev en av betalbolagets första kunder.
Jag har hört att du har kundnummer fyra.
– Jag vet inte exakt om jag har kundnummer fyra. Jag gissar att vi absolut var bland de fyra första och jag tror att vi var bland de första i Sverige att starta webbshop.
Varför var det så viktigt?
– Från början handlade det om överlevnad. Vi såg tidigt att vi måste göra en förändring. Branschen är så pass liten. Man kan stå på samma omsättning, på samma ben och ändå inte öka.
Numera har varenda butik i regel en hemsida avsedd för näthandel. Och recept på digital framgång finns det en hel drös på.
Jens Ahlander pratar om konverteringsgrader, trafik och sökbara ord. För den oinvigde kan det hela te sig som ett främmande språk. I grund botten handlar det dock, menar han, om en och samma sak: Sprida varumärket och därigenom driva kunderna till butiken.
– Vi har svårt att komma på nya grejer själva, det finns de som har gigantiska produktioner för sådant arbete. Så vi kopierar bra grejer hela tiden, försöker stjäla så mycket vi kan och sedan gör en egen bok av det. Det är det man kan göra digitalt, säger Jens Ahlander.
15 000 besöker varje dag Klockias webbshop. Själva lägger de ner omkring 350 000 kronor i månaden på att dra besökare till sajten.
– Vi jobbar 99 mot 1. Vi försöker få 99 procent av vår omsättning digitalt. Det är där vi har tillväxtmöjligheter.
Om mannen som var bland Klarnas allra första kunder själv är digital? Tvärtom.
– Jag är väldigt analog. Jag förespråkar att gå till Harry Carlsson och köpa en tv. Det gjorde jag i söndags, för att sponsra det analoga, säger Jens Ahlander.
Vad spelar den fysiska butiken för roll?
– Du kan lära dig allt om klockor eller tv-apparater genom recensioner på nätet. På fem minuter kan du bli duktigare än en säljare på det du ska köpa. Man kan få veta allting.
– Själva känslan att prova en klocka är desto svårare. Även analogt måste man förstå att trafik är nyckelordet för att få en omsättning. Fyller man inte sina butiker med intressanta grejer då har man ingen trafik.