Från invandrare till invånare
Han tror själv att han hade tur. 1988 var flyktingen från Chile en av 140 som i en stor våg kom till Gotland. Då fanns hela samhället som stöd. Tito Silva kallar sig idag inte invandrare utan invånare.
Glädje. Musik är glädje, och ett sätt för Tito Silva att jobba för integration i samhället.
Foto: Henrik Radhe
- Vi var den första gruppen invandrare, folk pratade om en kille från Grekland och några få andra, säger Tito Silva.
Han menar att han själv hade tur. I en kontaktgrupp för invandrare mötte han sin blivande fru Birgitta.
- Jag fick henne på köpet, säger Tito Silva med ett stort leende på läpparna.
Invånare
Ganska snart kom många av invandrarna in i samhället. Idag känner sig inte Tito som varken flykting eller invandrare. Han är invånare.
- Om vi tar bort ordet invandrare och ersätter med invånare är vi för integration. Jag är svensk, inte chilenare. Jag älskar Chile och hela världen, men är stolt gotlänning. Kalla mig inte invandrare!
Tito Silvas släkt invandrade en gång till Chile från Spanien och England.
- Det hade varit kul att vara indian, men det är jag inte. Invandrare borde man bara kallas ett kort tag, till man bestämt sig för att bli invånare, funderar han.
I Chile studerade Tito Silva ekonomi på universitet, han var bland annat personalchef på ett företag, men på Gotland blev han undersköterska inom äldrevården.
Vill hjälpa
Han startade musikgruppen El Grupo och arbetar för att hjälpa de som väljer att bli invånare på ön. Musik och idrott är effektiva sätt att skapa en fungerande integration. Bitvis tänker han att samhället kunde göra mycket annorlunda för att bemöta dagens invandrare.
- Jag som före detta invandrare kan ge råd och hjälp, "Så här funkar Sverige". Kunskap är nog bättre än bidrag och att ge materiella saker, säger Tito Silva.
Han menar att Gotland är ett litet samhälle där vi lever nära varandra och blir ledsen när han hör någon drabbas av rasism. Rasism bottnar ofta i rädsla.
- Vi måste kämpa mot rädslan mer än mot rasism. Jag har sett nynazister här på Gotland. De har problem. Invandrare behöver hjälp, men 16-åriga nynazister behöver också hjälp, de mår dåligt, säger Tito Silva.
Han menar att vi lever i ett samhälle där unga människor ser hemska saker på film och tv, som de ibland kan identifiera sig med.
Bekämpa
- Vi måste hitta vägar att bekämpa rasism. Den som hoppar av skolan och lämnar sjuan är en tidsinställd bomb. Både barn och föräldrar behöver resurser och hjälp. Jag beundrar de ungdomar som gör manifestationer och som vill ha ett samhälle utan diskriminering, säger Tito Silva.
I går kväll gick ett fackeltåg från Östercentrum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!