Gutekällaren har öppnat igen – räkna med fullt pådrag

I två långa år har ägaren Urban Wallin hållit Gutekällaren stängd på grund av pandemin. Men nu har den anrika nattklubben slagit upp portarna igen.

En enorm djävulskmask har flyttat in på stora scenen.

En enorm djävulskmask har flyttat in på stora scenen.

Foto: Erik Daun

Visby2022-05-20 11:15

Gutekällaren öppnade förra helgen och Urban Wallin berättar om den märkliga känsla det inneburit att hålla stället stängt. Men den mörka perioden är över och nu är det full gas som gäller på nöjesetablissemanget.

– Det känns bra och fantastiskt roligt, men det var också lite konstigt under de första kvällarna. Det var nästan så man inte trodde att det var sant. Perioden vi inte kunde ha öppet var så lång, säger han.

Konceptet är inga konstigheter utan ska handla om en skön känsla och att folk ska ha kul.

– Gutekällaren är ju en etablerad och välkänd nattklubb. Det är det vi är och det vi gör. Målbilden är att kunna erbjuda ett nöjeshus med olika musikstilar. Och vi har fortfarande tre dansgolv och takterrass.

Vilka riktar ni er till?

– Vi ska vara en slutdestination för gäster som kanske har varit ute och ätit middag eller hängt i några barer. Och vi har öppet till 03 så här kan man vara ute till sent, säger Urban Wallin.

Gamla gäster kommer känna igen sig i lokalerna. För kvar är klassiska V8-baren, Änkan, möjligheten att ta en uppfriskande drink utomhus och allt det där andra som är välbekant med Gutekällaren. Nytt är däremot graffitimålningar och en stor djävulsmask. Och Urban Wallin välkomnar de yngre som blivit redo att äntra dansgolven.

– Pandemi eller inte, det är alltid nya generationer som vill gå på nattklubb där man får stå, gå och dansa och ha kul på ett ungdomligare och modernare vis. De kommer få känna hur det känns att vara på ett ställe med mycket ljud, ljus och en miljö som är väldigt formad för att det ska vara drag.

Vad är nytt på bygget för i år?

– Vi har gjort lite små uppdateringar med ljussättning i rummen och ljudbild. Det gör vi ju varje år även om det kanske mest bara är jag som märker det.

Urban Wallin äger Gutekällaren själv. Och det var förstås ekonomiskt tufft när han tvingades hålla stället stängt. Idag är förväntningarna högt ställda.

– Det man hör i branschen och av folk är att de tror och hoppas att det ska bli en jättebra sommar med många som reser till Gotland. Det kom ju många hit även under pandemin, men nu laddar alla för att det ska bli en riktigt välbesökt sommar på ön. Det tror jag också, så det är bara att hålla tummarna för att vi alla har rätt, säger han.

undefined
Från Gutekällarens terass kan man sånär nå över till terassen på andra sidan, som ju tillhör Munkkällaren.

Men några artister blir det inte tal om på Gutekällaren i år. På den punkten är Urban Wallin bestämd.

– Inga artister. Det har jag frångått den här sommaren. Det är lite på grund av att det här är en nystart. I år är vi nattklubb så får vi se om det kommer tillbaka några artister senare. Det kommer bli lite olika happenings och dj:s istället, säger han.

Apropå dj:s, vad kommer ni pumpa för musik i högtalarna?

– I det som vi kallar stora rummet kommer vi mest köra kommersiell festmusik av blandad sort med hög igenkänningsfaktor. I V8:an blir det inriktning på hiphop och RnB och det som är i ropet. I Änkan satsar vi på lite hårdare musik i form av house och lite sånt.

undefined
Baren W8:an i härligt rött ljus med sammetsinredning.

Och nattklubbsägarens nerver är det inget fel på. Han tror att det kommer gå prima för Gutekällaren.

– Jag är inte det minsta nervös. Tvärtom. Jag är snarare förväntansfull och tror att allt kommer bli kanon. Jag har varit i det här huset sen 1998 och ser att framtiden är ljus. Det kommer alltid att finnas ett behov av en riktig nattklubb, säger Urban Wallin.

Under två år har det varit lugnt i Gutekällarens lokaler vid Stora torget i Visby.
Under två år har det varit lugnt i Gutekällarens lokaler vid Stora torget i Visby.
Gutekällaren

Gutekällaren, som även kort och gott kallas Gute, är en gotländsk nattklubb som ligger på Stora torget i Visby innerstad. Under sommarmånaderna har tidigare en mängd kända artister spelat på scenerna. Men i år blir det alltså bara dj:s och andra happenings i lokalerna. Fastigheten ligger på cirka 900 kvadratmeter, uppdelat i tre plan. Nattklubben har tio barer (sex inne och fyra utomhus), tre dansgolv och två scener. Gutekällaren ingår sedan 2008 i krogkoncernen Stureplansgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!