Fredsobservatör - hennes nya jobb
Gotländskan Cecilia Gadd ska under ett år arbeta för mänskliga rättigheter i Guatemala.- Jag ska bland annat bistå personer som lever under hot.
Fredsobservatör. 25-åriga Visby-tjejen Cecilia Gadd ska under ett år arbeta med mänskliga rättigheter i Guatemala för Kristna fredsrörelsen. Bland annat ska hon skydda personer som lever under hot. foto: henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
- Jag har en ganska bra bild av vad som väntar mig, men det är ändå svårt att föreställa sig hur det kommer att bli, säger Cecilia Gadd.
Hon kommer till en början att ha sin bas Guatemala city. Men utvärderingar av läget görs kontinuerligt. Om det efter halva tiden visar sig att behoven är större i Mexico kan hon flyttas till orosområdet Chiapas, där Zapatiströrelsen 1994 började protestera mot de fattigas situation.
Sida finansierar
Efter ett långvarigt inbördeskrig i Guatemala signerades 1996 ett fredsavtal. Men fortfarande mördas flera personer dagligen, och de som arbetar för mänskliga rättigheter och folkrätt utsätts för hot och förföljelser. KrF och andra organisationer finns i landet för att genom sin närvaro minska hotbilden.
- Det är ett Sida-finansierat program. Vi arbetar parallellt med KrF:s samordnare som sprider information om vad vi gör och vilka konsekvenserna kan bli om något händer, berättar Cecilia Gadd.
- Det är inte meningen att vi ska riskera livet, men det är inte riskfritt. Och vi vet att arbetet ger resultat.
Cecilia Gadd är inte speciellt orolig. Hon tycker att det är fantastiskt att hon fått denna möjlighet att arbeta internationellt, 25 år ung och nyligen klar med juridikstudierna. Hennes inriktning har varit just mänskliga rättigheter.
Honduras och FN
Under ett halvt års studieuppehåll 2007 var hon volontär i Honduras med organisationen American field service, AFS. Tidigare har hon också pluggat spanska och arbetat ett år i Spanien. Förra våren arbetade hon fem månader i New York för Global policy forum, med kopplingar till FN.
- Jag funderar på att söka jobb som JPO, "junior professional officer" sen. Då arbetar man två år på något av FN:s fältkontor, det är ett sätt att få in unga människor i FN, säger Cecilia Gadd.
Att hon nu valt att arbeta för KrF beror på att hon sympatiserar med deras målsättning. Hon är inte själv religiös, och förklarar att KrF främst är en ekumenisk fredsorganisation där alla är välkomna.
- Freds- och ickevåldsarbetet är det centrala.
Fotnot: Cecilia bloggar om arbetet på http://peaceobserver.wordpress.com. Och ja, Cecilia är kusin till Erik Gadd.
KrFär en ickevåldsrörelse som arbetar för rättvisa och fred, allmän och total nedrustning samt ett samhälle utan våld.
Bildades 1919 ur Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Hette då Svenska världsfredsmissionen, bytte namn 1977.
Har cirka 2 500 medlemmar.
Kansli i Sundbyberg samt sju lokalföreningar.
Rörelsen arbetar för närvarande i:
Colombia
Guatemala
Mexico
Israel/Palestina
Sudan
Västsahara
Sverige
Källa: www.krf.se
Bildades 1919 ur Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Hette då Svenska världsfredsmissionen, bytte namn 1977.
Har cirka 2 500 medlemmar.
Kansli i Sundbyberg samt sju lokalföreningar.
Rörelsen arbetar för närvarande i:
Colombia
Guatemala
Mexico
Israel/Palestina
Sudan
Västsahara
Sverige
Källa: www.krf.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!