Frid i medeltid

Anna Malmberg, eller Renika Richardsdotter som hon heter den här veckan, tar emot i SCA:s läger vid Oscarsstenen. Här levs medeltidsveckan in absurdum – fast i år med vattentoalett.

In action. Livet rullar på ett "vanligt" medeltida vis på lägret.

In action. Livet rullar på ett "vanligt" medeltida vis på lägret.

Foto: Linnea Uddenmyr

Visby2009-08-03 16:05

Tälten är av tyg eller tovad ull och står uppställda i mindre läger runt om på fältet. Cirka 400 personer har i år tagit sig hit för att leva och bo medeltid.

- Det är många från Gotland, och andra delar av landet, men även besökare från resten av Europa, säger Anna Malmberg.

Värlsomfattande organisation

Det är medeltidsföreningen Styringheim på Gotland som står bakom lägret. På Gotland har man ett hundratal medlemmar men föreningen är bara en liten del av den världsomfattande organisation SCA, The Society for Creative Anachronism. Även om organisationen vurmar för det medeltida Europa så var det i USA som den första samlingen startade. Det vi ser på fältet vid Oscarsstenen är alltså förlängningen av en studentfest med medeltidstema, vid universitet i Berkeley, som blev ”lite för rolig”. Det var 1966, nu 2009 är 1500-talet fortfarande lika hett.

Många småföreningar

För att bli medlem i Styringheim och få bo på platsen krävs ”ett försök till medeltidsdräkt” men de flesta här har betydligt mer avancerade kläder än så. Anna Malmberg har själv sytt sin linneklänning och är väldigt intresserad av medeltida sömnad.

- Men det finns så otroligt mycket att syssla med. Det finns något för alla - och för alla åldrar. Folk kommer hit av många olika anledningar: hantverk, fäktning, matlagning, armborst.

Flera småföreningar inom allt från rustningssmide till lajv finns representerade. Alla får namn och titel när de kommer till lägret. Sen finns möjlighet att med åren stiga i rang.

Så jag kan inte bara trilla in i en fin klänning och säga att jag vill vara baronessa?

- Haha, nej det går inte. Man får olika utmärkelser och då stiger man i hierarkin.

Tidigare har man haft Galgbacken som tältplats men på grund av det framtida husbyggandet fick man i år flytta på sig.

- Men det är bra här. Lite nära vägen och biltrafiken kan man tycka men mer plats, säger Anna Malmberg.

Toaletter och mobiltelefoner

Nytt för i år är vattentoaletterna och duscharna. Man skulle kunna anmärka på denna otidsenliga modernitet men Anna Malmberg menar att det är väldigt skönt när man lever så tätt inpå varandra under en relativt lång tid.

Och hur är det med andra moderniteter?
- Vi försöker leva så rätt som möjligt. Men samtidigt är vi ju moderna människor. Folk har såklart mobiltelefoner och så. Reglerna säger att innanför tältduken får man ha vilka prylar som helst.

En flicka sitter utanför sitt tält med en ipod och lyssnar på musik.

- Man kan ju alltid anpassa sig. Man behöver kanske inte ha den mest utmärkande ringsignalen när man sitter på ett hov (medeltidsvarianten av party). Vi är bra på att dölja grejer också. Säckväv kan lösa det mesta, säger Anna Malmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!