Högt tryck på frisörsalongen – tvingas prioritera

Pensionsavgångar men också andra faktorer har gjort att frisörer snabbt fyller sina tider, vilket ställer större krav på kundernas framförhållning.

Emma Ekbladh (och Olle Eriksson i bakgrunden), frisörer på Studio Parant i Visby brukar kunna hitta tider till kunderna. ”Men det är sällan vi kan ta någon på drop-in”, säger Emma Ekbladh.

Emma Ekbladh (och Olle Eriksson i bakgrunden), frisörer på Studio Parant i Visby brukar kunna hitta tider till kunderna. ”Men det är sällan vi kan ta någon på drop-in”, säger Emma Ekbladh.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2023-05-09 19:30

Bilden av problematiken, att det skulle finnas en frisörbrist, är nyanserad. Hos den relativt stora salongen Soft Hår i Visby har man fått stoppa onlinebokningen, åtminstone för de kunder som inte är återkommande.

– Vi har ett högt tryck men ganska många veckors väntetid. Med det sagt skulle vi lätt kunna ta in två frisörer till – om det fanns några, säger Johanna Thomsson von Corswant, delägare.

Kalendern är inte igentäppt, vill hon tillägga.

– Det går att tråckla. Kunder avbokar ju också, men med bokningen online hinner vi inte alltid uppdatera när det kommer in avbokningar. Därför är det bäst om man ringer hit.

undefined
Johanna Thomsson von Corswant, en av två delägare till Soft Hår i Visby, säger att salongen skulle kunna ha fler frisörer – om de fanns.

Johanna Thomsson von Corswant har svårt att avgöra om antalet frisörer och salonger blivit färre; troligtvis har snarare blivit fler, tycker hon.

– Men många är kanske en, två personer. Då är man sårbar. Och sen har vi haft en period där många äldre frisörer slutat. Vi har tagit över kunder från flera som gått i pension nu.

Är det inte bra för er att ni har mycket att göra?

– Stresspåslaget hade varit av ett annat slag om vi varit i den sitsen att vi inte hade tillräckligt med kunder. Men för oss är det också en stress i att tvingas säga nej till våra kunder.

Johanna Thomsson von Corswant tycker att salongens kunder är duktiga på att boka på nästa tid direkt.

– Men när vi har tidsbrist får vi också svårt att ta in praktikanter. Det känns som ett större problem i alla fall på sikt, när det inte tycks finnas nya frisörer redan nu, fortsätter hon.

undefined
Amanda Gardelin går andra året på frisörlinjen på gymnasiet, men jobbar extra på Soft Hår i Visby när hon är ledig från skolan.

Trots den problematiken har Soft en praktikant på plats just nu, som dessutom jobbar extra när hon kan. Amanda Gardelin går andra året på Gutegymnasiets hantverksprogram med inriktningen frisör:

– Vi har mycket praktik redan i tvåan, många i min klass har svårt att hitta plats på någon salong. Oftast löser det sig ju men en del har fått vara fler på samma ställe och det blir ju inte lika bra. Men jag har det jättebra, och arbetar extra på lov och helger när jag är ledig från skolan.

– I min årskurs är vi sju elever och de som började ettan i år är 13. Så det är många som vill bli frisör, men då ska de ju ha en bra praktik också, fortsätter Amanda Gardelin.

Brist på tid för att handleda blivande frisörer till yrket är ett problem, det menar även frisörerna på Studio Parant i Visby.

– Vi delar samma studio men var och en är egenföretagare, vilket många frisörer är i dag. Man har kanske valt yrket av en anledning, som att man vill jobba vissa dagar. Då är det svårt att binda upp sig och ta sig an en praktikant – som ju behöver jobba fem dagar i veckan, säger Emma Ekbladh, frisör på Studio Parant.

undefined
Emma Ekbladh (och Olle Eriksson i bakgrunden), frisörer på Studio Parant i Visby brukar kunna hitta tider till kunderna. ”Men det är sällan vi kan ta någon på drop-in”, säger Emma Ekbladh.

Emma Ekbladh dock tror att kunderna behöver vänja sig vid att boka med god framförhållning.

– Folk kanske måste bryta sina mönster. Jämfört med för elva år sedan när jag började jobba, lägger jag mer tid på varje kund. Det beror på att uppdragen är större och mer avancerade, och vi bokar upp den tid som behövs, säger hon.

Kollegan Olle Eriksson instämmer:

– Jag tror att alla trender i sociala medier som poppar upp, ställer helt andra krav på oss i dag. Men också att folk går mer och oftare till frisören. Och att andelen killar som går till frisören är fler och de vill ha en mer avancerad klippning, till exempel.

undefined
Olle Eriksson och frisörkollegorna på Studio Parant i Visby, tror att spontanbesökens tid är förbi för många salonger i takt med att kundernas krav blir högre.

Olle Eriksson är inflyttad till Gotland sedan några år, och märker av en äldre kundkrets här jämfört med till exempel Stockholm.

– Jag tror att många verkligen vill gå till den frisör man gått till i alla år. Så kommer man som ny frisör till ön tar det tid att etablera en kundkrets. Men jag har börjat få fler nya kunder som framförallt är äldre, vilket delvis beror på att det är många frisörer som slutat den senaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!